Митрофанова: Напомням, че в своята история Русия никога не е започвала войни

Снимка: facebook.com/rusembul/

Това заяви руският посланик у нас

Преди 144 години беше сключен историческият Санстефански мирен договор, поставящ край на Руско-турската война, позволил на българския народ да получи дългоочакваната си свобода. След звучния отзвук на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на император Александър Втори, безстрашната руска армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставки за възраждането на българската държава. Походът към Дунав получи мощно одобрение в Русия от всички славянски общности, а участието в него се разглеждаше като важна мисия за спасението на православните братя и сестри от Османското иго. Това заявява посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова във видео по случай Трети март, цитирано то Нова.

Тя посочва, че ехото от Руско-турската освободителна война получава отзвук и в днешни дни. „По-голямата част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна по същия начин както и преди 144 години - като справедливи, отдавна належащи действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим. Безразборно убиващ населението в продължение на 8 години”, казва Митрофанова.

„Многото ни опити да решим конфликта по дипломатически път не доведоха до резултат. Вместо да послушат жителите на Донецк и Луганск, които призоваха украинските власти да спазват Минските споразумения, западните страни продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтиквайки ги към решителни действия против мирното население на Донбас”, заявява руският посланик у нас.

Митрофанова обяснява, че при това положение Русия е нямало как да се примири. „Това е в противоречие с нашите хуманни и християнски ценности. В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна обективно, без техният поглед да бъде замъгляван от течащата пропаганда. В момента в Украйна се води специална военна операция за демилитаризация и денацификация на престъпниците от киевските власти, които от 2014 г. водят война срещу собствения си народ”, допълва тя.

Посланикът завършва с думите: „Напомням, че в своята история Русия никога не е започвала войни, тя ги приключва. Убедени, че сме прави в делото си”.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//