Министър уверява, че върху машините за гласуване не може да се въздейства отвън

Снимка: Infomreja.bg

Няма как да се свържем с машината отвън

Правителството увери, че машините за гласуване не могат да бъдат манипулирани, съобщава БНР. Няма възможност за въздействие отвън, увери заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

"Няма как да се свържем с машината отвън. Това е много важно да се потвърди, защото чуваме различни мнения, че всъщност има свързаност, има какво да се направи, има какво да се случи, но не е защото хардуерно и софтуерно е деактивирана тази свързаност", каза заместник-министър Кирилов.

Актуализирана е методиката, по която ще бъде проверено дали машините за гласуване съответстват на техническата спецификация и изискванията на Изборния кодекс.

Бившият министър на електронното управление и представител на "Демократична България" Божидар Божанов заяви, че не подлежи на обжалване решението на Върховния административен съд, който отхвърли жалбата на формацията във връзка с организацията на машинното гласуване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините за гласуване.

"Решението предвижда достъп до изборния код и ЦИК може да реши съвместно с Министерството на електронното управление да даде достатъчно време за достъп. Ние превантивно обжалвахме, прочитайки вътре най-лошия вариант – а именно, че ще има само час, час и половина достъп до изходния код, което не е достатъчно. Но решението само по себе си не изключва вариант ЦИК да даде по-дълъг период.

Съмненията, или по-скоро спекулациите, че вътре в този код има някакви вратички, които позволяват на гласове за една партия да отидат за друга партия, ще могат да бъдат оборени, когато го видим и когато видим, че няма такъв код, който да дава такава функционалност."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//