Местна, държавна власт и доброволци чистиха купища боклуци по река Банщица

Снимки: Infomreja.bg

Поставят видеонаблюдение в района, засилват и контрола

Местна, държавна власт и доброволци стартираха акция по почистването на река Банщица, край кюстендилското село Ябълково. Купища боклуци имаше в района на пътя Кюстендил – София, а акцията е поредна от страна на Общината.

„Идеята ни е колкото можем по-голям участък да изчистим в този район. Благодаря на колегите, отзоваха се общински съветници, представители от фен клубове и доброволци. Всеки е добре дошъл, дори общото мнение е, че по-често трябва да го правим. Отново поредното напомняне, че това не трябва да е тук, не му е мястото. Не трябва да изхвърляме боклуци нито по реки, нито по дерета. Има начин да бъде сгъната и пластмасата, и хартията“, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Той посочи още, че от началото на следващата седмица ще стартира инициатива за събиране на хартия на Цирковата площадка. Идеята е тя да бъде третирана, а не да я гледаме по контейнерите.

„Този участък не е към Община Кюстендил, ние нямаме ангажимент по почистването, но той е най-замърсен. С приливите на реката се изкарват много боклуци, които се разнасят. Затова се спряхме на него, ако има други участъци ще се отзовем“, отговори на въпрос на ИНФОМРЕЖА, Паунов.

Над 50 бяха доброволците, които се включиха в почистването, от страна на Общината бяха подготвени и 600 чувала за боклук. Само в рамките на час голяма част от тях се запълниха, а в почистването се отзоваха и много семейства с малки деца.

В акцията се включи и зам.-областният управител Любомир Терзийски. „Аз съм тук най-вече заради гражданската позиция, която имам. Искам да благодаря на Областната администрация и на колежките, които се включиха активно в почистването на района. Тук проблемът е доста сериозен, очертава се една екологична катастрофа, която може да навреди на обработваемите земи в близките села. Както знаем тук има доста земеделски производители, ако не вземем някакви кардинални решение - ние като хора и общество, и не станем по-отговорни, проблемът ще се задълбочава“, заяви Терзийски.

От своя страна председателят на ОбС – Кюстендил, Иван Андонов заяви, че са необходими по-строги санкции на нарушителите, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани за целта места.

„Тук мястото е в изключително тежко състояние. Виждат се множество боклуци, които са изхвърляни целенасочено. Нашата идея е да направим почистване, но и да насочим вниманието на гражданите за това колко е важно опазването на околната среда и чистотата. Надяваме се с такива инициативи нашата култура да се подобрява. Има купища отпадъци и то в началото на едно голямо село и то до самия главен път. Не бива да се допуска това да се случва“, обяви Андонов.

Той добави, че ако е необходимо ще се предприемат стъпки към промяна на нормативната уредба. Не е изключено в района на се постави и видеонаблюдение с цел превенция.

„Не за първи път ние идваме тук и чистим с всички граждани. Обмисляме варианта с видеонаблюдение и по-сериозен контрол, който да се осъществява със съдействието на полицията и общинска охрана“, допълни още председателят на ОбС – Кюстендил.  

 

КОМЕНТАРИ

Christy Walton12:37 - 10.04.2022
Търсите заем за консолидиране на дълга, необезпечени заеми, бизнес заеми, ипотечни заеми, заеми за автомобили, студентски заеми, лични заеми, рисков капитал и др! Аз съм частен кредитор, предоставям заеми на фирми и физически лица с ниски и разумни лихви от 2%. Изпратете имейл до: [email protected]
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK