Манолова: Министерство на здравеопазването да провери как са харчени средства в „Александровска“

Снимка: Infomreja.bg

Според сигнала на доцент Александър Оскар е натискан да подпише протоколи

Сезирали сме здравния министър за сигнала за харчене на милиони с еднолични решения в Александровска болница и се извършват съответните проверки дали са провеждани заседания на Съвета на директорите. Би трябвало да се направи и проверка доколко целесъобразно са изразходвани публични средства. Очаквам да се самосезира и инспекторатът към Министерството на здравеопазването.

Това заяви Мая Манолова в предаването „Политически некоректно“ по БНР относно сигнал, че без заседание на Съвета на директорите в Александровска болница са вземани решения за харчене на милиони левове.

Според сигнала на доцент Александър Оскар, който е представител на държавата в борда на директорите в Александровска, последните 14 заседания на Съвета на директорите не са се провели, а е натискан да подпише протоколи за тях, обясни Манолова. 

Тя подчерта, че и ръководствата на други клиники в Александровска са възмутени от харченето на милиони левове държавни пари с еднолично решение на управителя и екипа му. Според всички тях Александровска не е в добро състояние, което може да се види от всеки пациент в нея. След като се харчат милиони, се очаква тези пари да са харчени целесъобразно, по най-ефективния за пациентите начин, каза Манолова. 

Става дума за една от най-големите държавни болници, която изразходва около 45-50 млн. лв. годишно. Тя е затънала в дългове, като 15-20 млн. лв. дългове са просрочени. Изумително е твърдението на директора на болницата, че няма нужда от заседания и може еднолично да се взимат решения за изразходване на милиони левове. Отговорността е на тези, които управляват болницата, категорична бе Манолова. 

На въпрос как коалицията ще се яви на предстоящите парламентарни избори, тя заяви, че в момента се водят разговори за формата и наименованието. Показахме, че макар и най-малката група в 45-ото Народно събрание, бяхме най-ефективните с внесените законопроекти и защитаването на каузи. Кутията на Пандора се отвори в резултат на работата на Комисията по ревизията. Показахме как управлява ГЕРБ и на какво е подложен българският бизнес, каза Манолова. 

Каквото обещахме на избирателите го направихме – Комисия по ревизията, да отворим парламента за гражданите, законопроекти за преизчисляване на пенсиите, подкрепа на малкия бизнес и на хората с увреждания, заяви още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK