Люта изборна битка в Пиринско! Балотажи решават кметските кресла в Петрич, Сандански, Кресна, Гърмен и Белица

Снимка: Infomreja.bg, архив

Люта изборна битка се очертава днес в пет общини в Пиринско, където на втори тур ще стане ясно кой сяда в новите кметски кресла. 

В Петрич дългогодишният градоначалник Вельо Илиев, издигнат от Коалиция "Роден край", ще се бори за пети мандат срещу опонента си Димитър Бръчков от ГЕРБ. На първи тур Бръчков, който е общински съветник три мандата, събра повече гласове в своя полза. За него гласуваха 44,79 % от имащите право на глас избиратели в община Петрич, а Илиев се нареди втори с 39,06 % подкрепа.

Подобна е картината и в Сандански, където досегашният кмет Андон Тотев даде заявка за четвърти мандат начело на общината. Той обаче ще трябва да се пребори с кандидата на ГЕРБ Кирил Котев, който събра повече гласове на 25 октомври. За Котев гласуваха 32,78 %, а за Тотев - 29,62 на сто.

Тежък балотаж се очаква днес и в Гърмен. Там за кметския пост се състезават досегашната кметица Минка Капитанова, издигната от "Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен", и Ахмед Башев, също бивш управник и ексдепутат от ДПС. На първи тур Башев имаше 37,17 % подкрепа, а Минка Капитанова - 31,03 %. 

Другата размирна община - Белица, също избира днес своя кмет. Миналата неделя по-голямата част от гласоподавателите дадоха своите предпочитания за кандидата на ДПС Радослав Ревански, който получи 47,60 % от вота на избирателите. Втори се нареди независимият Муса Палев - бивш областен управител на Благоевград и ексдепутат. За него дадоха гласа си 24,86 %.

Дни преди балотажа обаче Палев, който е племенник на досегашния кмет Ибрахим Палев, изненадващо се отказа от изборната надпревара. Той депозира заявлението си в Общинската избирателна комисия близо два часа след крайния срок, което наложи ЦИК да се произнесе дали в битката за кметския стол ще продължи само Ревански, или ще се включи и третият по брой гласове - Иван Богданов от ГЕРБ.

В крайна сметка бе решено в надпреварата да участват ДПС и ГЕРБ.

Петият балотаж за общински кмет в региона се провежда в Кресна. Там досегашният градоначалник Илиян Кръстев отпадна на първи тур, а битката за неговото място ще водят Николай Георгиев от МК „Обединени за Кресна“, който спечели 38,66 % от гласовете, и Атанас Махлелиев - най-младият кандидат-кмет на ГЕРБ в Югозапада, подкрепен от 31,04 % от избирателите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK