Пиринските общини с кметове от ГЕРБ „почервеняха“, само Банско удържа фронта. Вотът на ДПС и патриотите отиде за Радев

Снимка: БНР

Безапелационната победа на генерал Румен Радев на президентските избори размести политическите пластове и пренареди картите на основните партии. 

След вчерашния балотаж картата на България, „оцветена в синьо“ на местните избори миналата година, осъмна с нова окраска.

„Почервеняха“ и общини, управлявани от кметове на ГЕРБ с втори мандат. 

Резултатите като че ли изненадаха всички. За БСП те са повече от добри – първа изборна победа след 10 години. Едва ли обаче и в столетницата са очаквали разгромяващата преднина от над 20 % за издигнатия от Инициативен комитет и подкрепен от тях кандидат-президент.

ГЕРБ пък записа първата си съкрушителна загуба. На първи тур Цецка Цачева успя да спечели само в три области – Благоевград, Бургас и Габрово, но на балотажа изгуби битката в цялата страна.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна изборния провал и още в първия работен ден подаде оставката на правителството.

Този вот ще се запомни и с впечатляващия успех на кандидата за президент Красимир Каракачанов, който нареди Обединените патриоти на трето място по брой гласове, с пробива на бизнесмена Веселин Марешки, както и със скромното представяне на Реформаторския блок, ДПС и АБВ.

„В България има нова политическа ситуация“, обобщи победителят в изборите генерал Румен Радев на пресконференция в нощта на балотажа.

Картината в Благоевградска област също вече е различна. Само преди година ГЕРБ се поздрави с преизбрани кметове в Благоевград, Банско и Разлог. Разшири влиянието си в Петрич и Сандански, където кандидатите на управляващата партия успяха да надвият дългогодишни градоначалници. Застана и зад несменяемия кмет на Симитли Апостол Апостолов, който без проблем спечели поредните си избори.

Президентският вот обаче обърка сметките на ГЕРБ и в момента партията е водеща политическа сила само в Банско и Симитли.

Резултатът на Цецка Цачева е най-успешен в курортната община. Въпреки слуховете за разцепление, които се появиха по време на кампанията, тя има подкрепа от 52,62 % или с 8,76 % (688 гласа) повече от опонента си Румен Радев, за когото са гласували 43,86 %. В Банско бе и най-високата избирателна активност - 71,25 %.

По-малка е преднината на Цачева в Симитли – 4,66 %, но и там тя държи лидерското място с 50.66 %. За Радев са гласували 46.04 на сто от избирателите.

ГЕРБ губи позиции в Благоевград, Разлог, Петрич и Сандански.

Най-тежка е загубата в областния център, където втори мандат управлява смятаният за един от най-успешните кметове на ГЕРБ Атанас Камбитов.

Благоевград е първенец по националната програма за енергийна ефективност с най-голям процент санирани сгради, а правителството подпомогна финансово редица стратегически проекти на общинското ръководство. По време на предизборната кампания с решение на Министерски съвет на Община Благоевград бяха прехвърлени 62 дка от бившите казарми.

„Червеният“ кандидат води в Благоевград с 6,43 % пред Цачева при най-ниската избирателна активност в региона – 41,89 %. За него са гласували 50.67 % от жителите на общината. Гласовете за Цецка Цачева са 44.24 %.

С цели 20 % ГЕРБ губи в Разлог, където кметът Красимир Герчев също управлява втори мандат. Генерал Радев печели убедително в планинската община с 57,76 %. За Цецка Цачева са гласували 37,78 на сто.

В Сандански кандидатпрезидентската двойка Радев-Йотова има с 10 % повече или 53,47 % спрямо 43,54 за Цачева-Манушев. За генерала на балотажа в Петрич са пуснали бюлетина 55,38 %, а за Цачева – 41 %.

В останалите пирински общини победата за кандидата на БСП е съкрушителна. До голяма степен това се дължи на гласовете на ДПС, както и на подкрепилите други кандидат-президенти на първи тур.

Генерал Радев има най-висок резултат в Якоруда, където за него са гласували 75.76 % от имащите право на вот. Цецка Цачева е подкрепена от едва 20 %. В Белица действителните гласове за Радев са близо 73 %, а за Цачева – 24,96.

На 6 ноември ГЕРБ беше първа политическа сила в община Гърмен, но на балотажа бе отчетен обрат с 65 % в полза на Радев и 32,36 % за Цачева. 68 % са гласовете за Радев в Сатовча спрямо 29,58 % за Цачева при сравнително ниската за общината активност от 48,89 %.  

Без изненади е и вотът в община Хаджидимово. Подкрепата за Радев е 67,88 %, а за Цачева – 29,18.  Община Гоце Делчев, която на кметските избори през миналата година регистрира най-високия резултат за БСП в цялата страна, и на президентските избори не разочарова ръководството на столетницата. 60,97 % от избирателите са дали гласа си за генерал Радев, а за Цачева – 32,22 %.

Другият отличник на БСП от последните кметски избори – община Кресна, също е предпочела Румен Радев с 58,62 % спрямо 38,94 % за Цецка Цачева.

Коренно различна е картината в Струмяни между първи и втори тур. На 6 ноември там управляващата партия имаше най-много гласове в своя полза – 25 %, за Радев гласуваха близо 24 %, за Каракачанов – 20,58, а Трайчо Трайков от реформаторите записа най-добрия си резултат в областта – 11,93 %. Причината е прозаична – кметът Емил Илиев също е от РБ.

На балотажа обаче генерал Радев бие с огромна преднина от 59 %, което е с над 20 % повече от гласовете за Цачева, подкрепена от 38,48 на сто от жителите на общината. 

Резултатите от президентските избори изненадаха партиите и симпатизантите им, объркаха и прогнозите на социолозите.

Поставиха и редица въпроси. По-любопитните са: победата на генерала победа на БСП ли е, или е по-скоро мажоритарна? Цецка Цачева неподходящ кандидат за "Донкуков" 2 ли бе, или зад съкрушителната загуба за ГЕРБ се крие наказателен вот?

Отговорите тепърва ще се търсят. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK