Контейнери от ново поколение ще събират хранителните отпадъци в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg, архив

С въвеждането им ще бъде редуцирана и такса смет

Община Благоевград кандидатства с проект за въвеждане на разделно събиране на битови и хранителни отпадъци. Проектното предложение е съвместно с Община Бургас.

При реализирането му ще бъдат въведени умни, иновативни модели на контейнери за хранителни отпадъци, с осигурен индивидуален достъп за всяко домакинство.

В Благоевград същите ще бъдат разпределени в два квартала - един с многофамилни жилищни сгради и един с еднофамилни и двуфамилни къщи, а именно ж.к. “Ален мак“ и кв. „Грамада“.

Предвидено е и включване на обществени сгради, генериращи голям процент хранителни отпадъци. Това са СБАЛО „Св. Мина“, ДГ „Първи юни“, (две сгради) и ДГ „Конче вихрогонче“.

Предвижда се за всяко домакинство да бъдат закупени и доставени биоразградими торбички. На съответните потребители ще бъдат предоставени и карти с чип или етикет за отключване на конкретния контейнер. Заложена е и възможност всяко домакинство да може да отключи съответния контейнер и чрез мобилно приложение.

Съоръженията ще бъдат снабдени с интелигентна система за контрол на нивото на пълнене и депонираните отпадъци от потребителите, а това от своя страна ще бъде използвано като база за преразглеждане на използваната методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци в община Благоевград.

Към момента налогът върху отпадъците се изчислява не на справедливия принцип на реалното количество генерирани отпадъци, а като процент от стойностите на данъка върху имуществото.

Системата за събиране на хранителни отпадъци ще се обслужва от специализиран автомобил, който ще се използва за сметосъбиране и сметоизвозване. Той ще бъде оборудван с два модела – един за сметосъбиране и измерване на извлечените отпадъци от събирателните пунктове, а вторият ще служи за измиване на контейнерите на обекта.

Специализираната кола за събиране на отпадъци ще бъде проследена от GPS устройство и ще се управлява само от един водач, тъй като е напълно автоматична.

Проектът е с наименование „Към кръгова икономика чрез интегриран и смарт подход към събирането на хранителни битови отпадъци“ LessWaste4BetterLife, Програма LIFE, LIFE-2021-SAP-ENV-ENVIRONMENT. Той е в партньорство с община Бургас, Община Добрич, Асоциация на еколозите от общините в България, Община Благоевград, Община Девня, Българска национална телевизия, “HiMarc” srl Италия, „Еко Депозит“ ЕООД и „Торо“ ООД.

Периодът на изпълнение е 09.2022 г. – 02.2026 г, а общият бюджет - 5 890 369 евро, от които 1 962 962 евро са на Oбщина Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK