Кметът на с. Самуилово, община Петрич, Кирил Стоянов: Честит празник Свети Самуил!

Самуил остави голяма диря в българската история като воин и държавник

Честит празник Св. Самуил, посветен на българския владетел цар Самуил и 1063 г. от неговото рождение!

Уважаеми жители на община Петрич,

За нашето населено място се казва, че ние, неговите жители, с гордост носим името на един от най-великите български владетели - царят, кален в кървави битки за държавна и национална независимост – цар Самуил.

Той управлява България от 971 г. в едни от най-трудните времена в нашата история. Десетилетия той удържа атаките на византийците и през цялото му царуване води войни с Василий Втори, наречен „българоубиец”.

Битката при с. Ключ в нашия регион е решаваща и кулминационна за войната между България и Византия, но въпреки твърдостта на цар Самуил, когато той вижда върволицата от ослепените си войници, неговото сърце на воин и самодържец не издържа, защото той по човешки понася страшната картина и сърцето му спира да бие.

Думите му, открити като надпис на един граничен камък, доказват, че той е български цар и слагат окончателен край на спора между българските и македонските историци.

Нашето мирно население, увенчано с неговото име, помни и предава от поколение на поколение сказанията за него и се надяваме спорът между тези два братски народа да бъде окончателен.

Самуил остави голяма диря в българската история като воин и държавник и ние почитаме неговата памет!

 

Кирил Стоянов

Кмет на с. Самуилово, община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK