Кметът на Дупница със заповед за превенция при усложнена зимна обстановка

инж. Методи Чимев, снимка: Община Дупница

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев издаде заповед за предприемане на превантивни мерки с цел осигуряване на нормално функциониране на техническата инфраструктура, снабдяването, обслужването и услугите на територията на община Дупница и намаляване последствията за населението при усложнена зимна обстановка през предстоящия зимен сезон.

В нея се казва, че при бедствия, аварии и извънредни ситуации в резултат на обилен снеговалеж и заледяване щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия при зимни условия трябва да организира незабавно ликвидиране на последствията от тях и назначи комисия за оценка на нанесените щети.

Кметовете на населените места и кметските наместници в населените места, ръководителите на ведомства, учреждения и фирми на територията на общината да насочат основните си усилия за провеждане на системна и ефективна превантивна дейност за повишаване на тяхната устойчивост за работа и действия при усложнена зимна обстановка.

Със заповед на кмета ще се създаде комисия, която да извърши проверката на техниката на фирмата, сключила договор за поддържане на общинската пътна мрежа. Длъжностните лица от общинска администрация ще осъществяват превантивен, текущ и последващ контрол по изпълнение на задълженията по снегопочистването и при нужда да съставят констативни протоколи, актове за нарушения и подготвят наказателни постановления на нарушителите.

При снеговалеж да се започне незабавно почистването от сняг и лед на улиците, площадите, тротоарите, местата за общо ползване и подходите към жилищните блокове и домовете на гражданите. За целта началникът на Отдел „Екология, ВТЗ, Чистота и Транспорт” при Община Дупница ще организира снегопочистването на улиците, площадите, тротоарите и местата за общо ползване по предварително утвърдена схема и маршрути.

Управителят на фирмата, сключила договор за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа на територията на община Кюстендил, ще организира снегопочистването на междуселищните пътища от четвъртокласната пътна мрежа и централните улици в населените места.

През зимния сезон всички собственици/ползватели се задължават да почистват от сняг, лед и ледени висулки прилежащите към обектите им площи, предназначени за обществено ползване тротоари, алеи и др.

Физическите и юридическите лица, които допускат неизпълнението на чл.3, ал.4 от Наредбата за обществения ред и опазване на общинските и други имоти за общо ползване на територията на община Дупница, ще се наказват с глоба в размер от 250 до 500 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//