Иванов: Скептичен съм, че едни нови избори ще дадат някакво магическо решение на кризата

Снимка: Президентство

ДБ на консултации при Радев

Към големите предателства, породени от множество кризи, е добавена и още една - политическата криза. Българите имат своите тревоги от растящите цени, от войната, от неизвестността, очакват политиците да вземат адекватни решения, очакват усилия от страна на институциите, така че да бъдат решавани техните проблеми. В тази сложна обстановка, знаете че за нас е изключително важно да работим, така че България да не остава в периферията на Европейския съюз. Има един фундаментален въпрос за решаването на всички тези проблеми и аз искам да ви поздравя с вашите усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от фокуса на кабинет, а а всъщност е и една от причините за разрива на доверието.

При връчването на мандата на първата политическа сила ПП за сегашното правителство, аз казах, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме наистина ефекта от забавянето на тази реформа. Да, има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг и много важен път, който трябва да се измине, и аз вярвам, че вие ще продължите с тези усилия и в рамките на това Народно събрание много е важно да се намери баланс.

Предстои изключително много работа тези дни, така че да се приеме законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост, както и други важни теми, които вълнуват нашето общество.

Но голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка. Според вас има ли потенциал това Народно събрание да формира ново управленско мнозинство и какви механизми виждате това да се случи - дали е по-важно, както и вие казвате, скучният професионализъм и скромността или площадният устрем, който да увлича и да консолидира повече последователи. И всъщност на базата на вашия опит как виждате успешната формула за изход от настоящата политическа криза.

Това каза Радев по време на консултациите с ДБ.

Христо Иванов отговори:

Ние считаме, че конституцията предвижда тези консултации именно като антикризисна мярка, а да не се стига до предсрочни избори.

В крайна сметка кризата е на политическата класа. Оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените проблеми независимо от това кой какво е казал и какво лично отношение има към някого. И в този смисъл смятаме, че тези консултации са важен елемент от опита да се възстанови диалогът.

Аз продължавам да съм скептичен, че едни нови избори ще дадат някакво магическо решение на кризата в българската политическа класа, която не знае как да си говорим, не знае как да застава зад интересите, независимо от различията, които има и които неизбежно винаги ще ги има. Това е и причината да има нестабилност в България, каза Иванов.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK