Инициативен комитет предложи йога Веселин Лучански за Почетен гражданин на Кюстендил

Снимки: Личен архив

Той е основател на Българската федерация по йога и създател на специалността йога в Националната спортна академия

Инициативен комитет, представляван от Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“ и граждани предложиха йога Веселин Лучански а Удостояване със званието Почетен гражданин на Кюстендил. Той е основател на Българската федерация по йога и създател на специалността йога в Националната спортна академия.

Веселин Лучански е роден на 27.03.1941 г. в гр. Кюстендил. Пръв в България разработва практики за постигане на хармония между духа и тялото на базата на традиционни тибетски йога системи, като прави това в контекста на природните дадености на родния си край и специално на уникалния планински въздух и лечебните минерални води.

Като специалист по кинезитерапия и лечебна физкултура създава 37 йога центрове в цялата страна, на базата на които основава Българската федерация по йога, а специалността йога е официално въведена в програмата на Националната спортна академия. Впоследствие той се утвърждава като един от водещите йога инструктори в света и е единственият на Балканите, получил най-високо признание с удостояването му със званието махатма.  

Лучански разработва система от йога практики специално за участниците в космчески програми, които в условията на продължителен престой в космоса имат ограничени двигателни възможности и са подложени на извънредни изпитания на психиката. В момента, въпреки своите 80 години, той продължава да е най-авторитетният инструктор по йога в Канада, където също е изградил десетки клубове, както и да е търсен лектор за международни школи и семинари. Негова инициатива и заслуга за реализирането й е изграждането в Кюстендил на най-големия за времето си Национален спортен комплекс „Осогово“, който утвърждава авторитета си на най-доброто място за тренировки и възстановяване на водещите български спортисти от различни спортове.

Издава в Кюстендил уникалния вестник „Хата йога“, а в момента обобщава десетилетната си практика в научен труд, към който са заявили интереса си водещи школи по света още преди отпечатването му. Допреди ковид кризата посещава всяко ляга България като продължава да организира школи, семинари и йога лагери в цялата страна, включително и в родния си град, за който е убеден, че е напълно възможно да се превърне в европейски йога център с привличане на водещи преподаватели от цял свят и на представители на древните йога практики от Тибет и Индия.

Името му се произнася с уважение навсякъде по света и хора от различни националности и възрасти смятат за чест да бъдат негови последователи, а видни специалисти - да са негови ученици.

Предстои предложението да бъде разгледано на сесия на Общински съвет – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

demetrios13:01 - 20.09.2021
Имате ли нужда от финансова подкрепа от какъвто и да е вид? Лични заеми? Бизнес заеми? Ипотечен кредит? Земеделие и финансиране на проекти? Даваме заеми с 3% лихва! За контакт: ([email protected]) За разбирането, Даниел Деметриос [email protected] 3% оферта за заем
Тодор Божков19:29 - 27.07.2021
Подкрепям идеята за Весо!
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK