Христо Иванов пред Радев: Рестартът на прокуратурата и ВСС са част от това управление

Снимка: Прессекретариат

Генерал Атанас Атанасов заяви, че правителството е почти ясно

Българите показаха, че имат безкомпромисна защита на правовата държава. Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас върховенство на правото и модернизация на страната. Те трябва да бъдат цели и приоритети на бъдещо управление, независимо от неговата формула. Двете служебни правителства създадоха добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Това отговаря на очакванията на българските граждани и е основният критерий, по който те ще дават доверие на политическите формации в бъдеще или ще го отнемат. В трудни моменти демократичните формации са показвали стъпка напред, а не встрани.

Това каза президентът Радев по време на консултациите с представители на Демократична България.

Надявам се, че ще излъчим едно управление. То изглежда без алтернативно. Макар и труден, процесът всъщност е лесен, защото нямаме друг избор. Промяната не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а като дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. Важно е, че управлението ще е без ДПС и ГЕРБ, носители на корупционния вирус.

Рестартът на прокуратурата и ВСС са част от това управление. Иван Гешев трябва да си подаде оставката. ДБ ще подкрепим в коалицията с капитала на формацията ни, която се бори за промяна – за съдебна реформа, за евроатлантическата принадлежност, присъединяването на еврозоната. Ние влизаме с този генетичен код, ние ще поддържаме тези приоритети. Трябва да удържаме демократичния център, който да не залита наляво, каза Христо Иванов.

Генерал Атанас Атанасов заяви, че правителството е почти ясно, но той е загрижен, защото секторът за сигурност изглежда дебалансиран. Той подчерта, че някои от назначенията като гл. секретар на МВР не е подходящ за позицията си.

В сектора за сигурност трябва да има добра комуникация с парламента и институциите, каза Атанасов.

Той каза, че ще предложи ограничение за СРС-тата и ползването им от прокуратурата. Атанасов подчерта и значението на Съвета за национална сигурност.

МВР успя да пречупи купения вот. Системните проблеми трябва да бъдат решени, каза Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za