Гърция подкрепи управляващата Нова демокрация на местните избори вчера

Снимка: Мелина Христова, БТА

Следващата неделя предстои втори кръг на изборите за шест от 13-те региона на страната

Резултатите от местните избори в Гърция вчера показаха силна подкрепа за управляващата партия Нова демокрация на премиера Кириакос Мицотакис, предадоха гръцките медии. Следващата неделя предстои втори кръг на изборите за шест от 13-те региона (периферии) на страната, съобщава БТА. 

Регистрираната избирателна активност в южната ни съседка от вчера е 52,40 процента, предаде АНА-МПА. Близо 6,5 процента от гласовете са невалидни или "бял вот", т.е. без отбелязан кандидат.

Вчера бяха избрани кметове в 246 общини, а в други 86 ще стане ясно следващата неделя кой ще застане начело, отбеляза телевизия Скай. Тогава ще се гласува отново и за кметове на Атина, Солун, Патра и други общини.

Кметът на община Перистери, едно от предградията на Атина, Андреас Пахатуридис бе избран вчера за седми пореден път, при това с най-висок процент (77,98), откакто е на този пост за последните 21 години. 

За кмет на Пирея беше избран за трети път Янис Моралис, на Ираклио на остров Крит – Алексис Калокеринос, а на Лариса – Атанасиос Мамакос.   

С близо 50 или повече процента преобладава синият цвят на десноцентристката Нова демокрация в шест от седемте региона, в които бяха излъчени победители, включително в столичния регион Атика, уточни АНА-МПА.

Само на остров Крит избраният кандидат Ста́врос Арнаута́кис е с произход от средите на лявоцентристкото движение ПАСОК. Арнаутакис обаче кандидатства от името на независима организация и е подкрепян както от ПАСОК, така и от Нова демокрация. 

В Централна Гърция, Западна Гърция, Епир, Централна Македония, Южен Егей и Крит са избрани регионални управители, които са заемали същата длъжност и по време на предишния 4-годишен мандат от 2019 до 2023 г. 

Регионален управител на Атика, където е разположена столицата Атина, ще е Ни́кос Хардалиа́с, за когото са гласували 46,73 процента от избирателите. Хардалиас е бивш заместник-министър на отбраната, както и на защитата на гражданите. 

На 15 октомври се очаква провеждането на втори кръг на местните избори за регионите Източна Македония и Тракия, Северен Егей, Западна Македония, Тесалия, Йонийските острови и полуостров Пелопонес. 

Тази година в Гърция бяха организирани парламентарни избори два поредни месеца – през май и през юни. Нова демокрация излезе на преден план с абсолютно мнозинство след успешната кампания на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, който ще оглавява правителството до 2027 г., когато ще се навършат осем години, откакто е министър-председател на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK