Граждани искат Благоевград да се преименува на Цар Самуил

снимка: infomreja.bg, архив

В писмо до президента Росен Плевнелиев група граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил, съобщи Агенция Кросс.

Това ще бъде значимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности, се посочва в писмото, подписано от Кирил Милчев, председател на Инициативния комитет, подкрепен от „Сдружение Азбукари“:

"На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българския цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил“, давайки си сметка, че това ще бъде значимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин…За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са…

Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: „Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин…“, които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.

Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: „Президентът наименува обекти с национално значение и населени места“, да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българския цар Самуил", завършва писмото на сдружението до държавния глава Росен Плевнелиев.

 

 

КОМЕНТАРИ

фен19:16 - 28.07.2014
Поредната ТЪПОТИЯ, на нечий изпeркал акъл! Сега ще се "празнува" ослепяването на Българската войска и смъртта на Симеон, и някой ТЪПАНАР е решил да си намаже филийката.....След някоя година ще се отбележи някоя друга дата от историята ни, и някой също така изперкал ТЪПАНАР ще предложи да се смени нещо друго.......Май почваме да приличаме все повече и повече на "братята македонци" и тяхната псевдоисторическа грандомания! Излиза, че г-н Кирил Милчев, председател на инициативния комитет, подкрепен от „Сдружение Азбукари", предлагат на президента да подготви "....указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българският цар Самуил......" И забележете: " по повод ТРАГИЧНАТА КОНЧИНА......" Тия дали са с акъла си да предлагат това? Вместо да се използва събитие като възкачване на престола, победа над чужда армия или някое друго значимо събитие, "група"-та граждани предлагат "кончината на Самуил".....да се превърне в ПРАЗНИК! Е, те това е върхът на ГЛУПОСТТА!
Orle16:47 - 28.07.2014
Народо полуде! Каква смяна на името ... кой ще ми покрие хилядите левове разходи по подмяна на документи само защото от Благоевград е станал примерно Самуиловград??? Ако предложилите тази откачена идея финансират на всички хора в областта подмяната на всякакви документи тогава може и Средно Уйно /по примера на селата Горно и Долно Уйно/ да го кръстите!
Ко?15:32 - 28.07.2014
Нима вече се осъзнаха червените благоевградски чукундури?
мнение13:56 - 28.07.2014
„Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин…“ Не е лоша идеята

FACEBOOK

//