Главният секретар на МВР писа добър на полицията в Кюстендил

Отчетоха 56% ръст на домашното насилие

Няма отклонения в средата за сигурност на територията на област Кюстендил. Дирекцията отчита спад в нивото на регистрираните престъпления, респективно в образуваните наказателни производства и същевременно отчита завишение в нивото на разкриваемостта. Това е факт, който се дължи благодарение на доброто взаимодействие и перфектната работа на полицейските служители, на прокуратурата и местната власт, в лицето на кмета инж. Огнян Атанасов и областният управител Александър Пандурски. Това обяви в Кюстендил главният секретар на МВР Живко Коцев, който присъства на отчета на ОДМВР – Кюстендил, представен от директора Светослав Григоров. На събитието присъства и зам.-главният секретар, гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Приоритетно за област Кюстендил ще се работи по ограничаване на ПТП с безстопанствените животни, по-точно тези, които са извън контрола на техните стопани, ще се обърне сериозно внимание с подрастващите и тяхното присъствие в нощните заведения в часовете, в които те трябва да бъдат с придружител. Друг акцент в работата на ОДМВР-Кюстендил, ще бъде ограничаването на домашното насилие. Дирекцията отчита ръст с около 56% на случаите на домашно насилие.

„Положителното е, че няма неразкрити тежки престъпления, престъпления против личността. В разумни граници се движат и престъпленията против собствеността. Кражбите са най-масовите престъпления и те засягат най-сериозно гражданите. Ще държим изключително много на подготовката и обучението на личния състав на МВР, не веднъж сме казвали, че искаме съвършено нов подход в комуникацията и ежедневната дейност. Самият манталитет на полицаите трябва да бъде друг и не на последно място  трябва да се работи много сериозно по изграждане на експертизи и капацитет за разследване на определени престъпления съвместно с колегите от прокуратурата, за да има качествени обвинителни актове“, коментира още главният секретар на МВР.

Той даде добра оценка на работата на ОДМВР – Кюстендил, като уточни, че биха дали много добра и отлична, едва тогава, когато и обществото даде такава оценка. „Аз лично като професионален ръководител имам много високи изисквания и считам, че тази оценка за момента удовлетворява колегите, надявам се всеки един от тях да осъзнае своята мисия, която е в полза на хората“, обобщи още Живко Коцев.

Административния ръководител на ОП – Кюстендил, Камелия Стефанова посочи, че успехът на прокуратурата се дължи на ефективната работа на МВР. Тя подчерта със задоволство повишеният процент на разкриваемост на престъпленията. „Водещо място при престъпленията са тези против собствеността на гражданите, на второ място са общоопасните престъпления и на трето място са престъпленията против личността“, обяви още прокурор Стефанова.

От своя страна кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов благодари за съвместната работа с ОДМВР. „Провели сме редица срещи, за да намалим инцидентите със селскостопански животни, както и с унищожаване на посевите. Предстои да бъде назначен полски пазач. През последните 15 години не е имало и отговорник по етническите въпроси, който да е ангажиран с квартал „Изток“. При нас е една от най-големите ромски махали и вече имаме назначен отговорник, който ще подпомага работата на институциите. Не на последно място още преди празниците проведохме редица беседи с МВР, Община Кюстендил и собствениците на питейни заведения, като представихме ясни критерии, при които да се изпълняват наредбите. Получихме разбиране от тяхна страна, а тези, които си позволят нарушения имаме волята да наложим и съответните санкции“, коментира и кметът на Кюстендил.

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски определи като добър партньор ОДМВР. „Ние сме помагали във всяко едно отношение и те са били наш съветник в редица от мероприятията“, посочи областният управител.

Административният ръководител на РП – Кюстендил Албена Разсолкова, също благодари на полицията за доброто взаимодействие през изминалата година. „Ние вече работим не само с децата по отношение на наркотиците, започнахме работа и с родителите. Апелирам да предприемем една активна кампания, така че нашите деца да не смятат, че е модерно да употребяват наркотици,  да кажат не да дрогата, не на райския газ. Да избавим децата от заведенията, където не им е мястото“, призова още прокурор Разсолкова.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//