Галин Цоков: Трябва да се подготвим за матури на електронни устройства

Снимка: БТА

Той напомни, че в много държави това вече е факт

„Образователната система трябва да се подготви за матури на електронни устройства и дигитализация на изпитния процес“. Това каза служебният министър на образованието Галин Цоков в предаването „Защо, господин министър“ по bTV.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

„Обсъждаме матурите да започнат постепенно да се прилагат на електронни устройства, така както е при матурата по информационни технологии“, уточни Цоков.

„Трябва да се експериментира в пробни матури, трябва да има широк диалог с родителите, за да се вземе подобно решение, защото това означава допълнително оборудване на училището със съответните електронни устройства, както и подготовка на тестовете и осигуряване на електронна среда“, допълни министърът.

Той отговори и на въпроса как може да се адаптира образованието към новото дигитално поколение.

„Това ново поколение много лесна пренасочва вниманието си към други дейности. Те дори вече не използват Фейсбук а са в ТикТок, защото там клиповете са 10-15 секунди, след това се скролва и идва ново съдържание“, каза Галин Цоков.

По думите му съвременните образователни системи правят сериозен анализ, за да адаптират образованието към новите поколения.

„Това, което ние успяхме да направим през последните месеци, е да пуснем платформата „Дигитална раница“ и тя да стигне до всеки ученик. Тя ще даде възможност за дигитализиране на образованието, персонализиране на обучението“, отчете министърът.

Той допълни, че следващите пет години тази платформа ще се усъвършенства на базата на европейски проект.

За заплатите в системата на висшето образование служебният министър припомни, че вече са преведени два транша към университетите, а последният трябва да бъде преведен към края на юни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//