Европейската агенция по лекарствата: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Снимка: Gettyimages

Регулаторът излезе със становище за безопасността на ваксината

Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) реши, че ваксината на AstraZeneca е "безопасна и ефективна" и ползите са по-големи от възможните рискове.

Ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци.

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук на пресконференция.

Но Кук подчерта, че на базата на наличните доказателства "ние все още не можем да изключим определено връзка между тези случаи (с кръвни съсиреци) и ваксината".

По-рано днес британският регулатор по лекарствата съобщи, че ваксината на AstraZeneca е безопасна.

Редица европейски държави временно спряха прилагането на ваксината заради случаи на тромбоемболизъм. Първи австрийските здравни власти спряха използването на партида, след като 49-годишна жена почина вследствие на множество тромбози 10 дни след поставяне на ваксината.

Комитетът за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) е създаден през юли 2012 г. Мандатът на PRAC обхваща всички аспекти на управлението на риска на лекарствените продукти за хуманна употреба.

Сред членовете на PRAC са експерти в областта на фармакологичната бдителност и регулирането от държавите членки на ЕС, както и научни експерти и здравни специалисти и пациентски организации, определени от Европейската комисия. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK