Двадесетина проестиращи уплашиха полицейската власт в Благоевград

снимки: ГС Сила

Тежък национален празник имаха служителите на Второ РПУ в областния център. Ръководени лично от началника Любомир Милков, около двадесет полицаи със седем патрулки и един бус над четири часа пазиха малка група протестиращи срещу хаоса и високите цени в държавата на автосъбор на полигона край Благоевград.

Основните притеснения на полицаите бяха, че протестиращите може да се опитат да блокират Е-79, както предупреди наскоро областната координаторка на гражданско сдружение „Сила” Людмила Манова, която за пореден път беше сред организаторите на събитието.

Не стана ясно кой е сезирал контролните органи, но още от самото начало служителите на реда направиха всичко възможно да попречат на събралите се да упражнят правото си на протест. На моменти полицаите, които не бяха съвсем наясно със собствеността на полигона твърдяха първо, че е той е частна собственост, а после - обществено място и затова нямало как да се организират масови мероприятия без разрешението на кмета на общината, съобщиха от сдружението.

Изнервени от отказа на протестиращите да се разотидат, служителите на реда преминаха към заплахи за съставяне на актове и арест. Бяха записани регистрационните номера и данните на всички коли и техните шофьори.

След това по лично нареждане на началник Милков, полицейски разпореждания получиха общинският съветник от БСП Асен Балабанов и Ди Джей Моранди, който се грижеше за музикалното озвучаване на мероприятието. На последния беше съставен и акт, въпреки че се подчини на разпореждането и спря музиката.

Полицейските репресии продължиха с още заплахи, извикан беше и служител на Областната дирекция по безопасност на храните, който лиши протестиращите от провизии и напитки, обвинявайки ги в изпълняване на неразрешена търговска дейност.

Въпреки това и въпреки че полицаите не позволиха на прибиращите се в автобуси от софийския протест граждани да участват в протеста, събралите се останаха на място почти до 20 часа вечерта и се заканиха, че ще сезират омбудсман и съд за упражнения според тях полицейски произвол и превишаване на правомощия.

 

снимки: ГС Сила
снимки: ГС Сила
снимки: ГС Сила
снимки: ГС Сила

КОМЕНТАРИ

Димитър03:33 - 24.09.2012
Ще ви кажа откъде се взеха рускините. Цялата случка е все едно действието се развива в Русия - мирен граждански протест, полицейски произвол и неравни съотношение на силите. С тази разлика, че в Русия полицейския произвол е доста по-брутален. А иначе Фаина Георгиевна е великата актриса Раневская, известна с пиперливия си език и остроумието.
Az23:00 - 23.09.2012
Eiiiiii Boiko ega taka bazi6 groba na Cvetanov
муха19:34 - 23.09.2012
о простете
Болха19:12 - 23.09.2012
Ну нет, это украинская :)

FACEBOOK