Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград показва премиерно „Заровеното дете“

Снимка: Драматичен театър "Никола Вапцаров"

Премиерата е в две вечери – 9 и 10 май от 19 часа

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград показва премиерно тази вечер спектакъла „Заровеното дете“ от Сам Шепърд. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград беше представен резултатът от няколкомесечния труд на трупата и редица дебютиращи творци.

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“, а същността на проекта е театърът да даде възможност на млади артисти да направят първия си самостоятелен опит на професионалната сцена, каза на пресконференцията заместник-директорът на театъра Севар Иванов. Той посочи, че с този първи опит се дава възможност за „отваряне на нови врати за много следващи проекти“. 

Сред дебютиращите творци са режисьорът на представлението Николай Йорданов, Сияна Пейчинова (костюмограф), Емилия Тончева (хореограф) и Румяна Моллова (театровед). В подготовката на спектакъла участват и в сценографът Никол Трендафилова и композиторът Давид Кокончев. 

Въпреки заглавието, представлението е забавно, иронично, дори пародийно в някакви аспекти, без това да е за сметка на темата и смисъла на пиесата, посочи младият режисьор Николай Йорданов. „За мен това беше много интересен процес и мисля, че успяхме да постигнем много интересни неща, които първоначално планирах и мисля, че се постигна повече, дори се надгради.“, допълни той. 

Темата за завръщането, за бягството от изначалното е много актуална и в момента с емигрирането на младите хора, каза актьорът Божидар Йорданов. „После виждат, че е по-важен коренът и се завръщат, но много неща вече са се променили и се завръщат като пришълци по някакъв начин, което има много общо с пиесата.“, посочи той. 

И двамата актьори от трупата – Божидар Йорданов и Гергана Цакова споделиха, че репетиционният процес е бил свободен откъм творчески идеи. 

„Представлението има много изненадващи моменти, с които зрителят няма да има момент, в който да си поеме дъх, става въвлечен, благодарение на плътната картина, която се създава с движението и от присъствието на тези прекрасни актьори от театъра.“, посочи хореографът Емилия Тончева. 

Звуковата картина и атмосферата на представлението „Заровеното дете“ са поверени на Давид Кокончев, чиято цел е била звукът „да влезе под кожата на зрителя“, да се движи с емоционалното състояние на героите и на публиката, разказа той. Като своя задача е приел да намери баланс между тежките и леки моменти на пиесата. 

В „Заровеното дете“ участват още актьорите Огнян Спиров, Биляна Дилкова, Кънчо Кънев, Йордан Ангелов и Теодор Куков. Те ще пренесат публиката в света на семейната драма, преплетена с елементи на трилър, абсурд, черен хумор и сюрреализъм, посочиха от театъра. 

Премиерата е в две вечери – 9 и 10 май от 19 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK