На 6 май сатовчанци отново спазиха традициите

Снимки: община Сатовча

Денят е празник на селото

По стара традиция сатовчанци празнуват 6-и май, освен като Гергьовден, но и като ден, в който се изпълнява традицията  да се къпят (измиват) в сутрешната роса  на зелените ливади и да се напръскат с лековитата вода от чешмата на местността Марина за здраве и берекет. Преди това хората са се закичили със здравец, минзухар или иглика,  завързали са си върбови клонки, за да е здраво тялото им, а по-сръчните са направили и венци от върбови клони за главите си. Вярва се, че така човекът измива и болестите си, измива уроки и проклятия. Поверието е наследено от по-възрастните, нашите баби и дядовци.

Всичко това се прави от хора и от трите етноса - християни, мюсюлмани и роми, с вярата преди всичко за здраве и благополучие. По този начин хората от Сатовча ежегодно показват, че са единни в добро и лошо, че се нуждаят един от друг.

На този ден отбелязваме още Деня на храбростта и българската армия, Деня на земеделците в България, Деня на Община Сатовча и християнския празник – Гергьовден.

По този повод през 2000 година  чрез общите усилия на читалището в Сатовча, на местните учители и на Общинската администрация се организира първият празник, наречен " Гергьовден - Завръщане" с идеята да се направи завръщане към корените, към дома и традициите. На него са поканени всички  поети, писатели, певци, музиканти, артисти и изтъкнати личности, хора, прославили Сатовча, за да участват със свои изпълнения и творби.

По предложение на кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов този ден е приет за празник на Сатовча с решение на Общинския съвет през 2000 година.

Празникът започва с посрещане на изгрева на слънцето. Поверието за този ден е, че когато излезеш  от дома, какъвто човек видиш (работлив, мързелив, умен, глупав и т.н.), такава ще ти е годината.

Официалната част на празника започва с издигане на националното знаме от кмета на общината в съпровод на самодейци от Сатовча. Отдава се почит пред паметта на загиналите през войните. Това става пред паметната плоча в центъра на селото, на която са изписани имената на загиналите за родния край през войните.

Всяка година се правеше паметна снимка с останалите живи ветерани  от общината, наградени с ордени за храброст. (От миналата година вече няма живи ветерани. Последният ветеран, който присъства на празника през 2018 година,  беше  Абдула Зехиров от село Кочан).

На сцената излизат местни самодейни състави от всички населени места в общината и гост - изпълнители.

Всяка година в центъра на селото се организира изложба на етнографски предмети и картини от "Музейната сбирка" на Сатовча и изложба на творби от местни хора на изкуството. Излагат се и хранителни продукти от тукашни производители. Следобедните часове са отредени за спортни мероприятия, предимно приятелски футболни срещи за деца и юноши, които се провеждат в двора на училището.

Празничният ден е изпълнен с богата художествено - музикална програма до късно вечерта, когато цялото население се стича на площада и се вие дълго многокатово хоро с представители на всички етноси, населяващи селото и общината. Завършекът на вечерта е с красива празнична заря.

На този ден се провежда и тържествена сесия на ОбС, на която се награждават и удостояват значими бивши и настоящи жители на общината, допринесли за нейното развитие и популяризиране.

На 6 май тази година също се проведе тържествена сесия на Общински съвет - Сатовча, и се прие решение, с което беше посмъртно удостоен полк. д-р Тодор Костадинов Попов – бивш жител на село Сатовча, със званието "Почетен гражданин на община Сатовча" за постигнати изключителни постижения в областта на общественополезната дейност, свързана с общественото здраве.

За дългогодишен най-голям дарител на инициираната от община Сатовча кампания за събиране на средства за децата сираци и деца с трайно увреждане до 16-годишна възраст, провеждаща се традиционно в предновогодишните дни, беше удостоен с отличието „Почетен знак на община Сатовча“  Сюлейман Сюлейман Незир от село Слащен.

С отличието „Почетен знак на община Сатовча“ за общественополезна дейност беше удостоен Бисер Събев Младенов от село Жижево – дългогодишен кмет на селото.

Също така Емил Емилов Незиров от село Кочан беше удостоен с отличието „Почетен знак на община Сатовча“ за популяризиране на общината чрез успехите си в областта на спорта.

В спортната програма на празника се проведоха два турнира по футбол на малки врати за големи и малки.

Футболният турнир при малките завърши с победата на учениците от ОУ - Долно Дряново, следвани от учениците от СУ – Слащен, и на трето място се класираха домакините – СУ –Сатовча.

При проведения футболен турнир за големи победители бяха: Футболен клуб – Сатовча, на първо място, на второ място ФК – Вълкосел, ФК- Плетена, на трето място и на четвърто - ФК -Слащен.

Кметът на общината д- р Арбен Мименов поздрави всички сатовчанци, допринесли за доброто име на селото и за неговото развитие. Той поздрави също всички жители и гости, всички именици, като им пожела преди всичко здраве и благополучие в семейството, добронамереност в отношенията, благодатна стопанска година, радости и много сполука по домовете на всички.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK