ДПС стои зад протестите в Брезница?

снимки: Мехмед Боюкли

 

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"
 

Уважаема редакция на ИНФОМРЕЖА, ние сме родители на ученици от училището в село Брезница, които се страхуват да опонират на ДПС и учители от другата страна на барикадата, които настояваме за анонимност поради страх от местните ДПС лидери.

Хората в селото са подстрекавани към протести и отказ децата им да ходят на училище от местното и общинското ръководство на ДПС, както и от двама кандидати за директорския стол – заместник-председателя на Общински съвет – Гоце Делчев Шекир Аян и кмета на селото Иса Хаджиоли.

Същите изпратиха свои документи в Регионалния инпекторат по образованието – Благоевград един от тях да бъде назначен за директор на училището още преди назначението на Фатме Уруч, но им бе отказано. Така и двамата се устроиха - единият  стана кмет на селото, а другият - заместник-председател на ОбС - Гоце Делчев, след като бе назначена Фатме Уруч. Не казваме, че Фатме Уруч бе добрият избор и от това назначение разочарованието беше голямо, но стискахме зъби и очаквахме конкурса, за да се променят нещата.

Напускането на Уруч заради закононарушения и присвояване на средства от нейна страна и назначението на Ангел Живков бе глътка въздух и надежда, че най-после ще се въдвори ред и законност в нашето училище, докато бъде проведен конкурс за директорското място.

Уви, назначението на Живков се политизира, та дори и етнотизира, само и само ДПС да не изпусне управлението на един от най-големите школски бюджети в региона в размер на близо 1 000 000 лева, защото в училището учат близо 500 деца и държавата дотира щедро образователния процес от няколко години насам.

Другият проблем на ДПС, за да организира протести, е, че няма да дърпа конците на новия директор и учениците ще изпълняват стриктно образователните разпоредби. Не е тайна, че в близост до училището се продават свободно  и цигари, и алкохол на учениците. Не е тайна, че в близост до училището има ракиджийница, където ученици отиват да пушат цигари и да пият по чашка. Не е тайна, че след голямото междучасие в клас влизат пияни ученици, ухаещи на бира и цигари. На такива досега не са налагани санкции, нито пък са глобявани търговците.

Дисциплината е под всякаква критика. Не можем да пишем неизвинени отсъствия, да оценяваме реално знания или да правим забележки, защото почти всеки ученик е син, дъщеря или роднина на някой от ръководството на ДПС, защото има близък в партията.

Сега, когато видяха, че на анархията сред  учениците и недобросъвестните учители се вижда края, ДПС скочи срещу назначението на новия директор Ангел Живков. Дори за да замажат апетитите си, предложиха изкупителната жертва да стане дългогодишната учителка в школото Лина Балтова, а за неин заместник да бъде назначен братът на уволнената директорка Фатме Уруч - Салих Буковян, до провеждането на конкурса.

Всички тези решения на проведените две събрания са за хвърляне на прах в очите на родителите и на жителите на село Брезница. Вместо кмета Иса Хаджиоли да започне да глобява според закона родителите на учениците, които спират децата си от училище, той подстрекава протестите. Законът е категоричен, че образованието е задължително за всички деца до навършване на 16-годишна възраст. На родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище се налага административна санкция – парична глоба от кмета на населеното място.

В момента се получава обратното - този, който трябва да въдвори ред в селото и да наложи административни санкции на нарушителите, подстрекава протестите. Призоваваме Министерството на образованието, РИО - Благоевград и държавата да вземат крути мерки за въдворяването на ред в училището и в село Брезница, за да се възобновят учебните занятия. Не е достойно възрастни хора, учители и партийни функционери, независимо от коя партия са те, да използват децата за постигане на личните си цели.

Страховете на външен и необвързан с ДПС човек са големи, защото е твърде вероятно Ангел Живков да изкара на светло многото злоупотреби от директори, управлявали училището в Брезница след 1989 година. Проблемът на ДПС в Брезница не е Ангел Живков, а запазване на политическата зависимост на местното население и огромния училищен бюджет, от които политически и икономически интереси страдат единствено децата.

 

КОМЕНТАРИ

............ ПРОДЪЛЖЕНИЕ12:41 - 24.03.2012
НЕ ЗНАМ КАКВО ТОЛКОВА НА ТОЗИ МАГАРЕШКИ ДОКТОР СЪБИ ХАДЖИЕВ ИЛИ МУСА МУСА ХАДЖИ МУ ПРЕЧИ СИНЪТ НА ПОЛИЦАЯ НО ЗНАМ ЧЕ СИ Е ИМАЛ РАБОТА С ПОЛИЦАЯ ШАБАН ИСА ХАДЖИОЛИ И ТО МНОГО ПЪТИ И ВСЕ ЗАРАДИ ПИЯНСКИ ИСТОРИЙ И ПОБОИЩА
......12:37 - 24.03.2012
ТОВА Е НАПИСАНО ОТ МАГАРЕШКИЯ Д-Р СЪБИ ХАДЖИЕВ ИЛИ МУСА МОХАРЕМ ХАДЖИ - БИВШ КОМУНИСТ ВНЕДРЕН В СДС, ПОСЛЕ В ВМРО, ПОСЛЕ В ДПС , ПОСЛЕ В АТАКА А СЕГА В ГЕРБ. Е НЯМА ДА МУ РАЗМИНЕ НА ТОЗИ АТАКИСТ С РАКИДЖИИНИКА НА ЛЮБЕН ЗИНКОВ И ТОВА ЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ БАЩА МУ - БИВШ ВЪЗРОДИТЕЛ ЛАПКАШЕ ОТ ПАРТИЯТА ТА И БАНИЧАРНИЦА ТА И РАКИЖИИНИК КОЙТО ОБАЧЕ ФАЛИРА.МРЪСНО ДОЛНО ЛИКЕ СТОЙ СИ ТАМ В ГОЦЕТО ЛИЖИ ТАШАЦИТЕ НА Г....ТЕ И НЕ НИ СЕ БЪРКАЙ В РАБОТИТЕ ДА НЕ ОТНЕСЕШ ПАК НЯКАКЪВ БОЙ, НИЕ ЩЕ СЕ СПРАВИМ ЗАЩОТО СМЕ СИЛНИ И ЕДИННИ
Ангел Живков09:33 - 22.03.2012
Каква хубава статия съм написал,а?
Димитър03:25 - 21.03.2012
Толкова вярно написана статия за проблема в Брезница, че след нея не би трябвало да има никакви коментари! Всичко е самата истина, колкото на някои да не им се иска.

FACEBOOK

//