ДПС, ГЕРБ и ПП изготвят общ законопроект за прекратяване на дерогацията

Снимка: БГНЕС

Цонев: За определени горива трябва да бъдат дадени разрешителни, за да не задръстят рафинерията

Днес ще бъде изготвен общ законопроект за прекратяване на дерогацията. Това съобщи Йордан Цонев от ДПС след среща с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, пише БГНЕС.

Общият законопроект между трите формации идва, след като вносителите на двата първоначални законопроекта за „Лукойл“ ги оттеглят.

Новият законопроект, обясни Цонев, в общи линии преповтаря досега направените предложения, а именно: дерогацията се прекратява от 1 март 2024, от 1 януари се прекратява износа. Новата подробност е, че вносителите трябва да разпишат текстовете, касаещи ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи в складовете на Нефтохим преди 31 декември.

Радваме се, че разумът надделя и в Народното събрание ще бъде внесен съвместен законопроект, който е в интерес на обществото и на българския потребител, заяви от името на ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Общият законопроект приветства и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

„Всички заедно направихме крачката назад, за да върви напред страната”, заключи Йордан Цонев.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, се обърна към към журналистите и им каза да разпитват "управляващата сглобка", които по думите му са загубили един ден на парламента с това да си мерят предложенията за дерогация, съобщава dariknews.bg.

"Истината е, че битката е кой да краде през "Лукойл" - дали в момента надценката е над литър гориво, която според Делян Добрев се движи по жълтите павета, или вероятно към някой от министрите в управлението, дали заради това не е едната драма на ПП-ДБ", запита Йорданов.

"Или пък другата групировка финансова, дали пък една фирма няма да застане като посредник на вноса на петрол в "Лукойл" след дерогацията", допълни той.

Йорданов призова журналистите да питат защо в тази дерогация има само за суров руски петрол, защо няма изисквания да не се внасят руски нефтопродукти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK