Десислава Атанасова: Ние нямаме чувството, че сме спечелили изборите, нека има диалог!

Снимка: Стоп кадър, Нова тв

Резултатите от изборите задават възможности за изход от кризата, така и за затъване в нея, заяви тя

Десислава Атанасова произнесе слово като представител на ПК ГЕРБ/ СДС пред депутатите от новото 49-ото Народно събрание. 
Атанасова каза:

Резултатите от изборите задават възможности за изход от кризата, така и за затъване в нея. Вотът показа, че кризата не може да бъде решена само от една формация. Общото в резултатите е, че показват единственият изход – ако с уважение между партиите се постигат компромиси и ефективно възстановяване на диалога. Всеки, който не се съобрази с това, ще изгуби избиратели и перспектива. Ние от ГЕРБ-СДС знаем, че най-трудната битка е тази със самия себе си. Тази битка е далеч по-важна от битките с политическия опонент.

Знаем, че изходът от битката зависи от самите нас и качествена промяна с положителен резултат. За две години ние бяхме подложени на изкушението да се затворим в себе си и да се превърнем в секта, да се отдадем на реванш и отмъщение, да забравим задачите пред обществото, да обявим всички останали за еретици, да се направим на жертви. Най-голямата ни победа беше, че не се превърнахме нито в жертва, нито в палач. Ние давахме реални решения на проблемите на обществото. Това ни спаси. Именно дневният ред на проблемите е най-важната задача днес.

Този ред е далеч от политическите борби. Тези предизвикателства са по-значими от емоциите на всеки един от нас. Ние имаме задължение да преработим емоцията в позитивен дневен ред за страната. Ако не можем да се справим, то трябва да сме наясно, че сме попилели енергия. Ние сме наясно, че българите показаха, че нито една от париите не може да реши кризата сама. Ние нямаме чувството, че сме спечелили изборите. Ние разбираме, че победата ни не е в проценти, а тя е валидна, ако 49 НС успее да излъчи управление и създаде среда на взаимоотношения без конфликти и скандали. Ние ще се съобразим с различните менения.

Решаването на кризата не може да се случи по удобен за партиите начин. Няма работеща конфигурация, която да не породи конфликти сред избирателите и вътре в партиите, но е въпрос на разум да работим за цялото общество. Политиката в България претърпя много трансформации – това не е случайно. Можем ли да приемем реалностите и да управляваме породените процеси, имаме ли смелост да се изправим пред страховете и илюзиите, можем ли да търсим вината в себе си за провалите си.

Дните на Страстната седмица и последните 10 дни на Рамазан е добро време за смирение, за прошка, за разум. Делата на хората са валидни само според намеренията им. Нека следващите дни да имаме сили и смелост за преодоляване на изпитанията. На Велика сряда да не забравяме, че за всяко предателство има липса на смирение и гордост. Нека не предаваме мечите, доверието на хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//