Депутатите решават за закриване на спецправосъдието и парите на пътните строители

Снимка: Infomreja.bg

Правим първа голяма крачка с гледането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура, заяви Гюров

Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно обсъждане в пленарната зала. Поправките на управляващата коалиция предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Днес парламентът ще разгледа и проекторешението, което предвижда Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати 50 процента от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканската пътна мрежа, съобщава БНР.

Спецправосъдието е символ на превзетата държава, а структурите са неефективни и са се превърнали в орган за политическа репресия. Това са основните мотиви на управляващите.

"Правим първа голяма крачка с гледането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура, станали символ на превзетата държава. Партиите от управляващата коалиция се явиха на избори с тази заявка, с това обещание към избирателите", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Текстовете уреждат още кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираните звена, както и условията и реда за тяхното преназначаване.

Премахват се и т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към ВСС.

В пленарната зала ще бъде гласувано и решението, с което пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища. Останалите 50%, които се дължат на строителния бранш, ще бъдат платени след стриктна проверка, обеща премиерът Кирил Петков.

"Заедно с министерството на регионалното развитие ще минем през експертна комисия да оценим дали тези средства са похарчени правомерно. И след такава оценка да има отново санкция на парламента за одобряването на тези средства."

Пътностроителните фирми вчера протестираха с искане моментално да получат половината от дължимите им средства. Проекторешението предвижда браншът да получи първоначален транш от 600 милиона лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//