Депутати се срещнаха с лидера на пенсионерска организация от „Мина Пирин”

снимка: Пресцентър ГЕРБ

Депутатите от ПП ГЕРБ Тотьо Младенов, бивш министър на труда и социалната политика по време на управлението на ГЕРБ, Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в предишното НС, Даниела Савеклиева, областен координатор на партията за Благоевградска област и административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов се срещнаха снощи в Благоевград с председателя на пенсионерска организация от „Мина Пирин” Михаил Атанасов. Срещата бе инициирана по настояване лично на Бойко Борисов след жалба до него от миньорите пенсионери за отнетите надбавки към пенсиите им за работата им в силикозни мини.

Михаил Атанасов запозна депутатите на ГЕРБ с проблема, като обясни, че миньорите са получавали тази надбавка, в размер на 33 лв. месечно. От надбавката са лишени близо 1800 миньори от цялата страна. Атанасов посочи, че мина „Пирин” се е водила силикозна повече от 28 години. По думите на председателя на пенсионерска организация на мината по време на управлението на Тройната коалиция също е изпращано писмо и жалба, но то е било пренебрегнато.

Именно този факт е провокирал Михаил Атанасов да потърси съдействие от ГЕРБ за доизясняване на ситуацията. Той обясни още, че от години има още един парадокс, свързан с тези надбавки. „Пенсионираните преди 2000 г. миньори ги получават, а след тази година парите са спрени. Това е една несправедливост, която трябва да се поправи, защото всички сме работили при едни и същи условия”, каза Атанасов.

Той неколкократно посочи, че не търси политически сблъсък, единственото, за което настояват е справедливост спрямо всички пенсионирали се миньори в силикозни рудници след 2000 година и възстановяване на отнетата им добавка към месечните пенсии.

”Ще изискаме пълната документация и данните от НОИ и от министерството по енергетиката по този случай. Проблемът съществува от доста години, тъй като пенсиите след 2000 година, когато в сила влиза Кодекса за социално осигуряване се изчисляват по нова формула”, коментира Светлана Ангелова.

„Поемаме ангажимент да проверим цялостната ситуация и ако е възможно да се помогне на тези хора в рамките на нормативната и законодателната уредба”, заяви от името на колегите си Даниела Савеклиева.

 

снимка: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK