Делегация от Гоце Делчев участва в тържество на българското неделно училище в Кавала

Снимки: община Гоце Делчев

То се състоя по повод 5-годишнината на училището

Кметовете на град Гоце Делчев - Владимир Москов, и на град Кавала - Тодорос Муриадис, бяха специални гости на тържеството за 5-годишнината от създаването на българското неделно училище „Свети Иван Рилски“ в Кавала, Република Гърция. Сред гостите на празника бяха също народният представител Таня Елефтериаду и консулът на Р. България в Солун Радостин Ванкин, заместник-кметът на община Гоце Делчев Богдан Боцев, директорът и заместник - директорът на Второ ОУ в Гоце Делчев - Цветанка Петричкова и Сергей Тричков.

В обновената сграда на училището наместникът на владиката - отец Герасим, отслужи водосвет за здраве на всички деца, преподаватели и приятели на българското училище. След това в залата на градската библиотека в Кавала децата представиха своя музикално-танцова програма на български език, подготвена с много любов и старание.

В неделното училище „Свети Иван Рилски“, което е създадено по инициатива на дружество „България“, усвояват родния си език и се обучават общо 85 българчета. 45 от тях са в град Кавала, 19 във филиала на училището в Драма и 21 – в Комотини.

Директорът на училището - д-р Таня Колева, благодари за голямата помощ, която община Гоце Делчев осигури на училището – учебни мебели, озвучителна система и много детски книги. „Много хора ни помагат, но никой досега не е направил толкова много за нас. Децата и учителите са очаровани, а родителите -  приятно изненадани“ – сподели тя.

Владимир Москов подари на училището осветена икона на Ангел Спасител и книги, написани специално за деца, с житието на патрона на училището и на други светии.

В знак на благодарност художникът Руси Русев от Димитровград, който от 20 години живее в Кавала и е учител по изобразително изкуство в училището, подари на кмета Москов своя творба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd