Деца изработват слънчеви часовници в музейна работилница в Кюстендил

снимки: РИМ - Кюстендил

Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил организира втора музейна работилница за деца на тема: „Изработване на слънчеви часовници“. Целта на мероприятието е да запознае децата с начините на измерване на времето от древността до наши дни.

Темата е вдъхновена от 21 март - Празника на град Кюстендил „Кюстендилска пролет”. Това е и времето на пролетното равноденствие, когато денят и нощта се изравняват. От този ден нататък силата на светлината за пръв път в годината взима превес над силата на тъмнината.

Празникът, отбелязващ настъпването на пролетта, произхожда от древните тържества за възхвала на слънцето и на живота. Жива е и днес традицията да се посрещат първите слънчеви лъчи на най-високото място в града – хълма Хисарлъка, вярвайки, че пролетта настъпва първо там и след това слиза към града.

Цикличната повтаряемост на пролет, лято, есен и зима, на ден и нощ води до необходимостта от измерване на времето и отбелязване на промените в него. Така се появяват първите календари.

Регионален исторически музей – Кюстендил съхранява най-стария познат досега календар в Европа, който е на повече от 6 хиляди години и е изобразен върху основата на глинен модел на пещ. Той показва дните в един лунен месец и месеците в една слънчева година.

Музеят съхранява и античен постамент за слънчев часовник, който е причина в центъра на града да бъде изграден и поставен модел на самия часовник.

Слънчевият часовник е едно от великите изобретения на човечеството. Една стрелка хвърля сянката си върху плоскост с циферблат и измерва времето по изменение на нейната дължина върху него. Благодарение на разделянето на деня на равни части става възможно с един поглед към положението на сянката върху скалата да „се чете часът”.

Музейната работилница ще отвори врати на 12 и 13 март от 16 до 17.30 часа и на 14 март от 14 до 16 часа.

Входната такса за посещение на Детския музеен кът е 2.00 лв. При група – 1.00 лв. на дете.

 

снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил
снимки: РИМ - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK