Цветанов: Страната ни пропусна златно време, за да постигне реална газова диверсификация

Снимка: Републиканци за България

„Путин е взел грешното решение, в грешното време и трябва да знае, че в 21 век война в Европа няма да бъде толерирана от ЕС“

Страната ни пропусна златно време, за да постигне реална газова диверсификация. Късането с руския газ е това, което направи Путин с политиката спрямо Украйна. Виждаме, че решенията, които се взимат вече от много европейски държави, показват, че действително трябва да се спре тази зависимост от Русия. Последните десетилетия Путин се стремеше да заобиколи Украйна със „Северен поток“ и с „Турски поток“ и тогава да прояви съответна агресия спрямо Украйна и иска да я превърне като Беларус. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Изказването на Митрофанова от вчера се припокрива изцяло с казаното от Борисов през последните няколко месеца за „Турски поток“. За него Кирил Петков казва, че е един корупционен проект, експертите казват, че той е непрозрачен, което буди подозрения за някакви евентуални корупционни схеми. Когато Кирил Петков говори по този начин, той го представя пред международните ни партньори, но във вътрешнополитически план и във вътрешни управленски решения не постига абсолютно нищо.

„Булгартрансгаз“ е със същото ръководство, пътната карта за „Турски поток“ я няма и виждаме как политически започва да се говори, че тази тръба е диверсификация за България. Това не е така, има резервирани количества от Газпром - 90%, които са за години напред“, даде за пример Цветанов.

„Никой не споделя това, което направи Бойко Борисов. Ние се лишихме от възможността да получаваме гарантирана транзитна такса, дали има газ, или няма по старото трасе и от там загубихме 1,5 млрд. лв., точно от това трасе, а в момента ни се говори само за новото трасе. Когато говорим за диверсификация и разрастване на газопреносната мрежа на територията на страната, ние имаме една транзитна тръба, минаваща през България“, припомни Цветан Цветанов.

На въпрос американски втечнен газ ли е алтернативата за България и наистина ли американците ще ни дават четири пъти по-евтин газ от руския Цветанов заяви: „В тази трудна ситуация Америка иска да бъде солидарна с решаването на този проблем. Убеден съм, че има и други възможности, за да може действително да постигнем тази диверсификация с реалното пускане на азерския газ и количества, които да бъдат договорени в дългосрочен план. Каква ще бъде цената на американския газ в дългосрочен план – ние не знаем. В момента има договорени количества на по-ниска цена, поне това, което се обявява публично от ръководството на държавата. Трябва да го възприемем като една солидарна стъпка от страна на нашите партньори.

Ако се постигне цялостно европейско решение за начина на договаряне и  транзитиране на газ, през територията на Европа ще бъде по-добрият вариант, защото знаем, че България и в момента получава газ, който не е толкова евтин колкото получават други европейски партньори“, добави Цветанов.

„Едностранното спиране на газ от руска страна е нарушаване на договорите, които съществуват и към настоящия момент. Ние имаме непредсказуем партньор за осигуряването на газа за страната ни“, подчерта председателят на Републиканци за България.

По думите му преди време политиците взеха правилното решение да се присъединим към два съюза - ЕС и НАТО. Това ни гарантира сигурността на страната, тъй като днес имаме един вакуум и неспособност да отбраняваме сами териториалната си цялост и границите си. Този вакуум се изпълва от съюзническите сили на НАТО.

„Путин е взел грешното решение, в грешното време и той трябва да знае, че в 21 век война на територията на Европа няма да бъде толерирана от ЕС, защото се борим за цивилизования избор - да имаме демокрация и да живеем свободно като граждани на съюза“, категоричен е той.

„Правителството с хаоса и с действията си допринася за това, което имаме днес като очакване за катаклизми и проблеми, които ще възникнат. Имаме една инфлация, която е двуцифрено число. С про инфлационните си мерки, действия и политики, които имат, те ще генерират повече инфлация. Тези мерки не са антикризисни“.

Цветанов изрази мнение, че е променени цялостната конфигурация и структура на бюджета и подчерта, че когато се прави бюджет той винаги има тригодишна прогноза. „Правителството трябваше да работи със свръхпечалбата на АЕЦ, да направи подкрепа за най-уязвимите слоеве от обществото и да може действително да се върви напред и да се излезе от тази ситуация с много по-ниска лихва“, каза още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK