Четири читалища в Кюстендилско с обща инициатива „ПроБУДИТЕЛИТЕ на нашето време“

Снимки: Ирина Йовчева

Представена бе книгата на Владимир Каперски - „Светец и цар“

Тази година Денят на народните будители бе отбелязан чрез партньорството и обединението на 4 читалища в област Кюстендил: НЧ „Пробуждане-2020“ - с. Смоличано, НЧ „Асклепион-1998“ - гр. Кюстендил, НЧ „Пробуждане-2022“ - с. Шипочано, и НЧ „Светлина-1956“ - с. Катрище.

„Още по време на обиколката си на 1 септември тази година от читалището в Шипочано си поставихме за цел да се запознаем с дейността и да обменим опит с близки по визия и проактивно поведение читалища в областта. Побратимихме се с НЧ „Пробуждане-2020“ - с. Смоличано, именно в началото на Църковната нова година. Направихме съвместно събитие на 18 октомври с читалище „Светлина – 1956“ в село Катрище. Като естествено продължение на идеята за сближаване и партньорство бе да отбележим заедно празника 1 ноември, като му придадем и още по-силно значение“, сподели Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ и поясни идеята за озаглавяване на събитие „ПроБУДИТЕЛИТЕ на нашето време“, което се проведе в детското селище „Живей с любов“, с любезното домакинство на Елена Начева, председател на НЧ “Пробуждане 2020“.

Творческият ú почерк навсякъде из селището привлича вниманието на всички нейни гости. „Поддържаме традицията на гости да се ходи с баница и ние се постарахме да я затвърдим“, каза още Ирина Йовчева, като допълни „най-много ме зарадва това, че децата участници в пленера и другите гости си хапнаха с удоволствие. За първи път за официално събитие нося домашна баница, която успях да приготвя между двете събития за деня – представянето на книгата за църквата „Св. архангел Михаил“ в село Горановци и второто, но по-различно представяне на книга в село Смоличано.“

В селището бе проведен детски пленер „Есенен вятър“, ръководен от Детелина Тихолова. Той завърши на 1 ноември и децата представиха своите картина пред гостите на събитието.

Повод за обединението на читалищата бе и интересът към книгата на Владимир Каперски „Светец и цар“, чието представяне бе по идея на и организирано от НЧ „Асклепион-1998“ с председател Виолета Атанасова. Тя приветства гостите в красива, болярска премяна, представи автора и му поднесе обреден хляб.

Владимир Каперски разказа за повода за написване на книгата, за общото между Св. Иван Рилски и Цар Петър. А дъщерята на Владимир Каперски, Ана, прочете откъси от творбата на своя баща.

Виолета Атанасова, освен председател на читалище, е журналист и писател. Тя прочете свое стихотворение. Гости на събитието също бяха и известният български фотограф Николай Треймън, както и Виолет Вьорлер с дъщеря си Вероника и гости от чужбина.

В дискусия по повод темата за будителите се включи и гл. ас. д-р Григор Григоров – езиковед и културолог, който бе дошъл със сина си, студент по „Изкуствознание“ в Москва.

Така събитието бе „обагрено“ с много творчество, „будни“ мисли и разкази. А аромат на топъл, домашен билков чай, приготвен от домакинята Елена Начева, и вкусните сладки, донесени от някои от гостите, се създаде задушевна обстановка, доставила удоволствие на всички гости на следобедното събитие.

Децата участници в пленера с благодарност към Елена Начева разказаха за приятното си преживяване по време на пленера. А авторът на книгата – Владимир Каперски, надписа на всеки желаещ екземпляр от своята творба, като по този начин не само постави чудесен завършек на празника, но постави начало на творчески следобеди и вечери, които от НЧ “Пробуждане-2022“ „имаме намерение да превърнем в традиция чрез мрежа от интелектуалци, които заедно да работим за по-доброто бъдеще на района и развитието на културата в него“, подчерта Ирина Йовчева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK