Братът на изчезналия Янек призова главния прокурор да се заеме със случая

Снимка: МВР

Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли

Братът на изчезналия и най-вероятно отвлечен Янек Миланов призова главният прокурор Иван Гешев да дойде в Дупница, за да се запознае лично със случая и да предприеме всичко необходимо по разследването.

С видеообръщение Марио Миланов отправи апел към институциите с молбата да се действа максимално ефективно за откриването на 43-годишният Янек, който изчезна в нощта на 31 юли, а последно е видян в джипа на бившия гард на Братя Галеви – Васил Капланов-Каплата.

Марио Миланов живее и работи в чужбина от години. Прибира се в България преди 12 дни по спешност, за да следи отблизо и да помага в разследването.

На 31 юли през деня Марио се чува по телефона с по-малкия си брат няколко пъти – Янек звучи притеснено заради серия посегателства срещу имуществото му, за които е сигнализирал полицията. Колата му е драскана, гумите й са пукани, срещу апартамента му е стреляно с въздушна пушка, хвърлен е и камък, който се забил в изолацията. Проверките в полицията обаче не дават резултат.

Буквално дни преди отвличането Янек получил и снимка от гробовете на родителите си. Установено е, че за това е използван телефон на криминално проявен мъж от Кюстендил, на чието име има около 700 карти за мобилен телефон.

Към 23 часа на 31 юли Янек седи с приятели пред блока, в който живее е жк „Бистрица“, получава телефонно обаждане, оставя ключовете си, казва на приятелите си, че ще се върне след малко и се отдалечава.

Последно Янек е засечен от камери, че се намира в джипа на Капланов. Още същата нощ приятели не успяват да се свържат с него, защото телефонът му е изключен.

От този момент Янек е в неизвестност. Капланов е викан на разпит в полицията, но е освободен и до момента е на свобода.

„Янек живее във Франция от 17 години и винаги прекарва ваканциите си в Дупница. Той е неконфликтен, изключително миролюбив и позитивен млад мъж. Не е криминално проявен, никога не е имал конфликти, но от известно време са започнали посегателства над имуществото му, за които е сигнализирал в полицията.

Последно Янек е видян в автомобила на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви, и от тогава е в неизвестност. В момента се води разследване за отвличане. От наблюденията ми до момента и информацията която имам, вярвам, че отвличането е било внимателно планирано.

Нека е ясно, че това обръщение и действия нямат политическа цел. Аз не съм тук да критикувам и да давам оценка за работата на институциите и полицията.

Искам да направим всичко възможно и да открием моя брат Янек сега. Изминаха 17 денонощия от както той е в неизвестност!
Искам полицията да разследва ефективно! Призовавам главния прокурор на Република България да дойде в Дупница и да направи каквото е необходимо, за да намерим Янек!

Имаме нужда от пълната подкрепа на институциите, властите и организациите в Дупница, София и Брюксел. Имаме нуждата от подкрепата на медиите, за да помогнем на полицията и да открием Янек. Ние трябва да вярваме в справедливостта и полицията. Сигурно има гнили ябълки, но знам, че там има невероятни хора, които правят невъзможното, за да помогнат. Благодаря на полицията за невероятните усилия, които полага.

Благодаря на смелите хора, които създадоха и подпомагат групата "Къде е Янек", която расте с всяка изминала минута. Искам да изкажа благодарността си към всички институции, които оказват подкрепа в случая. Благодаря на всички хора, медии и приятели, които активно помагат да намерим Янек.

Накрая искам да кажа на всички, че Янек е невероятен човек и мой брат. Много ми липсваш!“, казва във видеообръщението си Марио.

Припомняме, че полицията призова, ако гражданите имат информация за местонахождението на Янек Миланов или друга информация, която да помогне, да се обадят на тел. 112 или в най-близкия полицейски участък.

По данните от свидетели към момента най-вероятната причина за случилото се е отношения между Янек и бившата съпруга на Капланов, която имала интерес към 43-годишният изчезнал мъж.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK