Бюджетната комисия пак не постигна съгласие за осигуровките на земеделците

Снимка: Infomreja.bg

Остава казусът да се реши в пленарната зала

Бюджетната комисия за втори пореден ден не постигна съгласие за размера на минималното осигуряване на земеделските производители. Този път бяха отхвърлени две предложения - на "Продължаваме промяната - Демократична България" за 933 лева месечно, каквото е минималното осигуряване за всички останали и за 810 лева на ГЕРБ - СДС, пише БНР. 

От ПП-ДБ мотивираха предложението си с факта, че ако се осигуряват на по-ниски прагове, земеделските производители получават по-ниски суми при ползване на болничен и майчински, но внасят по-малко за пенсия. В същото време те ще получават минимална пенсия, както всички останали. Тезата бе защитена и от БСП. На противоположно мнение бе Ирена Димова от ГЕРБ - СДС, според която по-ниските осигуровки се отнасят само за най-малките и в противен случай те ще отидат в сивия сектор.

"Така и така се борим със сивата икономика. Да дадем възможност на всеки един, който гледа една крава, пет крави, десет кошера, десет дръвчета, да може да се осигури", коментира Димова.

"Ама, кога ще разбере българинът, че с една крава няма как да живее като швейцарецът, който гледа 2000 крави. С две крави няма как - може на внучетата нещо да даде, прясно, хубаво млекце, но няма как с пет кошера и пет крави ние да правим земеделие", заяви Гечев.

Остава казусът да се реши в пленарната зала, въпреки че без одобрени текстове осигуряването за земеделските производители няма да присъстват в доклада на комисията. Без дебат бюджетната комисия потвърди, че самоосигуряващите се лица също ще плащат минимален праг от 933 лева. Текстът също остана негласуван вчера.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK