Асен Василев: Предвиждат се съкращения на около 30 000 души от държавната администрация

Снимка: dnes.bg

Очаква се утре да има финален преглед на споразумението, то ще стане публично след подписването, каза съпредседателят на ПП

Предвиждат се 15% съкращения в държавната администрация до края на 2022 г. Това обяви в интервю за предаването "120 минути" по bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Става въпрос за около 30 000 души, всеки министър ще трябва да огледа неефективно работещите структури, уточни Василев.

Съкращенията са една от причините новият кабинет да направи промени в предложения от служебното правителство проектобюджет за 2022 г., уточни съпредседателят на ПП, който ще бъде предложен за финансов министър.

"Даваме си ясна сметка, че мерките по сектори са непопулярни, но те са необходими, ако искаме България да се развива по нов начин", коментира Василев.

Той уточни, че всички тези мерки са залегнали в коалиционното споразумение и всички преговарящи партии са се съгласили по един или друг начин с тях.

Очаква се утре да има финален преглед на споразумението, то ще стане публично след подписването, каза Василев.

Той потвърди, че очакванията са следващата седмица да бъде излъчено редовно правителство от коалицията между ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Най-вероятно Министерският съвет ще има по-различна структура плюс политики, които не са залегнали сега - така Василев обясни защо не може да бъде приет едно към едно проектът за бюджет на служебния кабинет, като призна, че все още не се е запознал с него.

Преговарящите формации, без ДБ, са се разбрали да бъде запазен коефициентът 2,3 по средната за страната работна заплата при определяне на максималния осигурителен доход. Да се знае какъв е коефициентът и той да е напълно предвидим - с повишаването на средното възнаграждение, ще се вдигне и таванът, обясни Василев.

Той призна, че разговорите с останалите формации не са били лесни и всяка една от страните е направила компромиси, като различията са били 15-20 на сто. Никой не иска четвърти избори, всеки си дава ясна сметка, че този път трябва да има правителство, и всички участници в тези преговори направиха отстъпки, отбеляза Асен Василев.

От ПП са отстъпили за социалните плащания, където БСП и ИТН са имали свои искания. В същото време нямало да има намаление на данъчните ставки, както са предлагали от ДБ, отпадат само данък "уикенд" и върху лихвите.

Прие се да има много засилени глоби, даже криминализиране на плащанията в плик, а банките при теглене кеш над 10 хил.лв. да подават информация към НАП, за да се изсветли икономиката, добави Асен Василев.

Даваме си ясна представа, че голяма част от мерките в отделните сектори са непопулярни, но са необходими, ако искаме България да тръгне по нов начин, убеден е той. Василев уточни, че тези мерки са записани в документа за споразумение и партиите са се съгласили с тях. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK