Ангелов: Карантина за пристигащите в България от рискови области

Снимка: Infomreja.bg

"Всички директори на РЗИ имате пълната подкрепа и свобода да прилагате мерки"

Аз съм лекар, считам, че независимо дали един лекар е политик, или не, той трябва с всички сили и средства да изпълнява дълга си. Никога не съм преставал да бъда министър, никога не съм преставал да бъда и доктор. Отговорността е лично моя. Отговорността е по Конституция. Клетвата, която съм дал, е да се ръководя във всички си действия от интересите на народа и ще я спазвам до край.

Това заяви от кюстендилското село Драговищица министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който днес обяви, че се отказва от предизборната си кампания.

Изборите ще се проведат, вече е направено всичко, което е необходимо, за да не се застрашава здравето и живота на членовете. Изборите ще бъдат проведени на дата, определена от президента, заяви Ангелов.

В Кюстендилско се извършва ваксинация с 4 мобилни екипа от ЦСМП София. Имаме готовност на всяко от двете места да бъдат ваксинирани 300 души и за осигуряване на още толкова дози утре, защото има толкова желаещи. Там, където има висока заболеваемост, решихме да пренасочваме по-голямо количество ваксини, за да може да придобиваме по-голямо ниво на имунитет на хората, които живеят в тези области. Ситуацията в страната е сериозна, имаме няколко области, в които се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения, тя е под контрол. Обсъждаме с директорите на РЗИ допълнителните мерки. Предприети са всички необходими действия, така че да бъдат посрещани нуждите в лечебните заведения, допълни Ангелов, запитан за епидемичната обстановка.

За наше съжаление се проявяват нови варианти на вируса, в момента в България над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант. За радост, другите варианти – южноафрикански, бразилски и нигерийки няма. Имаме притеснения за всички, които се завръщат от Африка (Занзибар). Ще предприема въвеждането на карантина за завръщащите се от там, категоричен бе министърът.

По отношение на прилагането на мерките Ангелов каза още:

„Всички директори на РЗИ заедно областните управители там, където има нужда от допълнителни мерки, които да бъдат преценени и да допринесат за овладяване на пандемията, да не се колебаят да ги въвеждат. Аз съм зад директорите на РЗИ-тата!“

Той цитира свое съобщение до директорите на РЗИ-тата: „Всички директори на РЗИ имате пълната подкрепа и свобода да прилагате мерки без да се колебаете, можете да затваряте ресторанти, МОЛ-ове, училища, фитнеси, спорт, аз съм за вас, ще се справим.“

Има е доста заболели ученици, паралелки и учители. Ако се налага, ще бъда поставени онлайн. Всеки ден е уникален, защото се случват различни неща. Получаваме различна информация от Европа и света, анализираме я и взимаме необходимите решения. Ситуацията в Кюстендил е тревожна, носенето на маски като че ли дава резултат частичен. Очаквам заседание на ОКЩ. Там ще изложат мерките, които според тях са необходими. Не е ясно дали унифицирания подход ще доведе до ефекта, който е търсен, защото в едни области има повече заболели от в други, каза Ангелов.

Всички идващи българи от области извън страната с висока заболеваемост най-вероятно ще бъдат под карантина, независимо от резултат на ПСР теста. Ако ме питате дали има мерки, които не бихме въвели, не – няма такива, завърши здравният министър.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK