3 091 ученици се явяват на матура след 7 клас в област Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Комисията одобри обучение по 3 нови за областта специалности

На заседание на  Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие, под председателството на областния управител Стоян Христов, бе приет държавният план-прием и допълнителният държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. за област Благоевград, съобщават от институцията.

Началникът на РУО-Благоевград - Ивайло Златанов, представи анализ за състоянието на училищната мрежа и изготвеното обобщено предложение за държавен план-прием и допълнителен държавен план-прием за област Благоевград за учебната 2023/2024 година.

Броят на образователните институции в област Благоевград, които ще реализират държавен план-прием след VII клас е 60, разпределени в професионални и профилирани гимназии, средни и обединени училища. Предложени са общо 128 паралелки с 3 328 места в тях при пълнямост 26 ученици. През учебната 2022/2023 г. в седми клас се обучават 3 091 ученици на територията на областта.

Предложението за държавния план-прием в V клас за област Благоевград предвижда 2 паралелки с 52 места при клас от 26 ученици – една паралелка в ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград и една паралелка в ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев.

Общо за област Благоевград в X клас в обединените училища през учебната 2022/2023 г. се обучават 58 ученици, разпределени в 5 паралелки в общините Гърмен, Симитли, Якоруда и Сатовча. Предложение за допълнителен държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. е направено от директора на НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев  във връзка с желанието на ученици и родители от община Гърмен, с. Долно Дряново и с. Дъбница обучаващите се 27 ученици да продължат втора степен на гимназиалното си обучение в гр. Гоце Делчев в НПГ „Димитър Талев“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk