Проповедници от Саудитска Арабия обикалят из Сатовча

снимки: читател

Емисари от Саудитска Арабия обикалят по села и джамии в Сатовчанско и проповядват на арабски език, алармираха местни жители. 

Чужденците са осмина млади мъже, всички с френско гражданство. Облечени са в нетрадиционни за местните мюсюлмани одежди – дълги роби в бяло и черно, с наметки на главите, с бради и мустаци, някои са боси с джапанки, други - с маратонки, описаха ги очевидци.   

Част от гостите са настанени в джамиите по селата, останалите спят в домовете на хората. Повечето местни са свикнали с гледката в района да обикалят проповедници и не се впечатляват, но има и такива, които ги приемат с притеснение.

Жителите на Сатовча разказаха, че чужденците ходят от къща на къща и проповядват на всеки поотделно. Обикалят с преводачи и говорят най-вече с младежите. Ходят на молитвите в джамиите и след това изнасят лекции на мюсюлманите.

В обиколките и срещите им с хората ги придружават имамите на Сатовча и Кочан - Ахмед Абдуррахман и Изет Джалев, и двамата подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям у нас.

В Сатовча разказват, че делегацията не за първи път пристига в общината.

"Идват през няколко месеца, спят в домовете на хората и винаги са придружавани от местните имами", признават в района.

Миналата година с групата араби за Франция са заминали на едномесечно обучение по ислям четирима младежи от Сатовча и Плетена.

Районният мюфтия Айдън Мохамед бе категоричен, че разбрал едва днес за гостуващите проповедници. „Ако някой иска да чете лекции в джамиите, трябва да има изрично разрешение от мюфтийството“, подчерта той. Според него групата е дошла в общината на екскурзия. Той обаче не успя да обясни какви забележителности разглеждат в Сатовча чужденците.

Духовникът допълни, че не знае кой ги води тук и дали представляват фондация или сдружение. Местните хора обаче са убедени, че проповедниците разпространяват опасни религиозни течения. Подозренията им се засилват от факта, че официлно никой не обявява какви са те и защо идват в Сатовча.

С посещението на чуждестранните духовници е запознат и кметът на Сатовча Арбен Мименов.

„На този етап няма нищо обезпокоително. До мен не е достигнала информация гостите да са от някаква секта или да проповядват радикален ислям“, коментира пред ИНФОМРЕЖА Мименов.

По думите му чужди проповедници идват периодично в общината от 2005 г. Той обаче подчерта, че досега духовниците не са изнесли нито една лекция в училището.

Засега не е ясно дали чужденците представляват някаква фондация или сдружение и какъв е истинският повод за посещението им в община Сатовча.

 

снимки: читател
снимки: читател
снимки: читател
снимки: читател
снимки: читател

КОМЕНТАРИ

lsl00:00 - 23.01.2014
Vie v bg koga ste se osaznaete v cala evropa ima nenevist kam MYSYLMANITE , no zatova nikoia televizia ne kazva nisto . Trabva da se istrebvat .
Miroslav Petrov06:20 - 22.01.2014
123 ... Tова,че ти не знаеш други езици си е твой проблем...Така като те гледам и писането ти не е на Български!!! Ти да не се бориш и ти за екскурзия до Франция,ако е така няма смисъл да ги защитаваш тези талибани тук,ами отивай и ти при тях да спиш в джамията,та току виж ти излязъл късмета!!!
Той17:49 - 21.01.2014
Мисля, че това е работа на ДАНС след време ще береме плодовете на техния труд. Не знам само какви са те, дано не са горчиви за нашата мила Родина Република България!
Биляна от Охрид11:07 - 21.01.2014
http://www.youtube.com/watch?v=MK-WQapo_Qg Яничари ходят , мамо, от село на село. Мъжки рожби вземат, мамо, яничари правят....

FACEBOOK