Младежи с голи ръце потушиха пожар в къща на възрастна жена в Соволяно! Спасиха я от сигурна гибел

Снимка: Личен архив

Истинско геройство проявиха двама млади хора в кюстендилското село Соволяно. С риск за собствения си живот те успяха да спасят 75-годишната Станка Чачарска от сигурна гибел.

Геройство е малко да се каже за това, което направиха Михаела Стоилова /21 г./ и нейният приятел – Антонио Александров /28 г./. В петък вечерта те тръгват към областния град, за да пазаруват и виждат от пътя горящата къща. Без да се замислят, спират автомобила, прескачат оградата и влизат в къщата на 75-годишната Станка, за да я спасят от пламъците.

„Тези деца успяха да предотвратят една огромна трагедия. Жената жива е щяла да изгори. Тя е трудно подвижна, с редица заболявания. В същата вечер пламъците тръгват от прострени дрехи на терасата в дома й. Най-вероятно късо съединени в кабел на лампата е причината за пожара. Огънят се е пренесъл и към стаята, която обитавала жената“, каза пред ИНФОМРЕЖА кметът на селото Пламен Илиев.

Без да се замислят Михаела и Антония влизат и започват с кофи вода да гасят огъня. Справят се повече от професионално, дори не се наложило идването на пожарникари. Само няколко минути по-късно пламъците са загасени, като благодарение на тяхната човешка постъпка е спасен един човешки живот и е предотвратено цялостното опожаряване на дома.

„Когато пристигнах, видях, че огънят вече беше потушен. Стаята на жената беше много опушена, добре, че се е сетила да отвори прозорците, за да не се задуши. Каквото и да кажа за тези деца е малко. Те са истински герои. Благодарение на хладнокръвието и смелостта си спасиха една инвалидна жена от голямо бедствие – пожар, който можеше да причини големи беди. Благодаря Ви!!!“, разказа още развълнуван Илиев.

И всичко това се случва в навечерието на националния ни празник, когато почитаме героите, дали живота си за нашата родина. Подобни дела на човечност и истинско геройство не са често срещани, но все пак ги има.

Добротата и човечността – качества, достойни за уважение сред двама младежи, които по никакъв начин не афишират постъпката си, дори не я определят като геройство.

„Първоначално Антонио видя пламъците. Дори нямаше време да мислим. Сега даже не зная как съм успяла да прескоча оградата. Чух само викове. Помощ, помощ, няма ли кой да ми помогне. Това беше достатъчно, за да се притечем на помощ. През цялото време аз се опитвах да успокоя жената. Тя милата беше изпаднала в паника, подпираше се на едно бастунче и едва вървеше. Приятелят ми взе една лейка от двора и започнахме с общи усилия да гасим пламъците. Вътре в стаята имаше и газова бутилка. Ако огънят беше стигнал до нея не ми се мисли какво можеше да стане“, разказа пред ИНФОМРЕЖА, 21-годишната Михаела Стоилова.

Младото момиче казва, че не се уплашила от случилото се. Водещото при нея и Антонио е било спасяването на един човешки живот. В крайна сметка тяхното геройство се увенчава с успех. 75-годишната Станка е спасена, предотвратено и цялостното опожаряване на къщата.

„Не, ние не сме герои. Надяваме се, че всеки би постъпил по същия начин на наше място“, казва още Михаела.

След този случай на нас ни остава да следваме примера на тези деца, да ги поздравим и да си пожелаем просто да бъдем ДОБРИ!!!

 

КОМЕНТАРИ

Аз13:10 - 02.03.2019
Браво.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK