Златният часовник от "Титаник" е продаден в пъти по-скъпо от очакваното

Снимка: Уикипедия

С данъците и таксите крайната цена е 1.175 млн. паунда

Златен джобен часовник, носен от най-богатия пътник на "Титаник", беше продаден шест пъти по-скъпо от очакваното, съобщи Би Би Си.

За часовника, принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор, купувач е платил 900 хил. паунда, докато очакванията преди аукциона бяха за максимална цена от около 150 хил. паунда. С данъците и таксите крайната цена е 1.175 млн. паунда. Аукционната къща "Андрю Олдридж" смята, че това е "световен рекорд"

Предишната най-висока цена, постигната на аукцион за вещ от потъналия през 1912 г. презокеански лайнер, беше бруто 1.1 млн паунда. Тя е била платена за цигулка, информира британската медия.

"Титаник" плава от Саутхемптън за Ню Йорк, когато се удря в айсберг в Северния Атлантик в нощта на 14 април 1912 г. При пътуването загиват повече от 1500 души. Един от тях е Астор, най-богатият на борда и сред най-заможните в света по онова време, с нетно състояние от приблизително 87 млн. долара, което се равнява на няколко милиарда долара днес.След удара първоначално Астор не вярва, че корабът е в сериозна опасност, но по-късно става ясно, че потъва, и капитанът започва евакуация. Джон помага на жена си да се качи в спасителна лодка. Тя оцелява, а тялото на съпруга ѝ е извадено на 22 април, недалеч от мястото на потъването.

"Часовникът е напълно реставриран. Върнат е на семейството на г-н Астор и е носен от сина му. Той е уникална част от историята на "Титаник", коментира акционерът Олдридж преди продажбата. /dnevnik.bg/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//