Земеделци изкараха 30 трактора в знак на протест край село Мусомища

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Фермери от Гоцеделчевско изкараха днес 30 стари селскостопански машини в знак на протест срещу политиката на правителството към земеделския сектор у нас. „Продукцията ни стои в складовете, а никой не взема мерки да спре вноса на некачествени стоки от южната ни съседка. Не говорим за качествената стока, а за тази, която хвърлят и пробутват на безценица по нашите пазари. Като пример посочваме заразените картофи, които търговците купуват от Гърция за по 10 стотинки за килограм, а нашите никой не иска да ги купи дори и по 20 стотинки. Положението на родното  земеделие е повече от трагично. Изкупихме на гърците бракуваните трактори, защото нашата държава така и не намери схема за подпомагане с техника хората, които се занимават със земеделие. Излязохме днес поне да ни видят, че съществуваме", коментираха хората, които изградиха символичната барикада, която построиха с овехтялата си техника край село Мусомища.

Връщането на акциза, което бе обещано от правителството и не бе изпълнено, бе другата причина за гнева на земеделските производители от селата Борово, Баничан, Господинци, Мусомища. "Над 1000 тона картофи имам в склада. Няма пазари, а   разходите, които съм вложил за всеки декар, са от 800 лева нагоре", обясни Владимир Шаренкапов, който е един от организаторите на протеста.

"17 000 лева съм дал само за доставка на поливна вода. Няма  напоителни канали, няма нищо. Всичко е разрушено и не се поддържа, а искат по 27стотинки за кубик вода. Парите отиват за заплати на администрацията на "Напоителни системи". Високите цени на горивата, торовете, препаратите и семената са истински бич за българските производители на картофи", обясниха хората.  

Те бяха категорични, че държавата трябва да инвестира в родното земеделие. "Не искаме кой знае какво от държавата , искаме просто да сме наравно с европейските фермери", заявиха те. "Нека министър Мирослав Найденов сега намери пазари за българските картофи. И на 20 стотинки никой не иска да ги купува, защото отвън се вкарват и за по 5 стотинки за килограм. Обречени сме. Всички имаме заеми към банките и сме пред тотален фалит. Днешният ни протест е в подкрепа на колегите, които участват в националния протест и заставаме срещу  орязването на бюджетните средства за земеделския сектор за следващата година", категоричен бе Владимир Шаренкапов.   
 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

ххх10:42 - 30.11.2011
Надай се коньо на зелена трева , помощ ли той няма файда не прави никога празни ходове защото не му носят печалба
hhhhh10:38 - 30.11.2011
гошето андонов веднага да помогне на хората. не само да се занимава с горските стопанства и да смуче....
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK