Здравният министър: Двете деца, пострадали при катастрофата на "Тракия", са в добро състояние

Снимки: МЗ

Те бяха транспортирани с хеликоптери към Сърбия

Състоянието на двете деца, които пострадаха при инцидента на АМ „Тракия“, и впоследствие бяха приведени от старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, вече е стабилно, транспортабилни са и прогнозите са добри. Екипите на „Пирогов“ са положили всички необходими медицински грижи, което направи възможно да бъде организирано транспортирането на децата до Р Сърбия по въздух.

Още на 15 август, в старозагорската болница, здравният министър д-р Меджидиев и сръбският му колега д-р Златибор Лончар са обсъдили, че децата ще бъдат транспортирани, едва когато състоянието им го позволява, като преценката за това ще бъде на българските специалисти, полагащи грижи за тях. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг днес.

„След като колегите от „Пирогов“ извършиха всички необходими медицински интервенции, в т.ч. и няколко операции, а в рамките на последните два дни наблюдавахме подобряване на състоянието на децата, беше взето решението, че транспортирането може да се осъществи с хеликоптери, на борда на които има и реанимационни екипи. Отчетохме и факта, че децата ще се чувстват по-добре и възстановяването ще е по-лесно там, където са семействата и близките им“, коментира министър Меджидиев и уточни, че се очаква хеликоптерите да кацнат в Белград към 12.30 ч.

Здравният министър отново поздрави екипите на УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ Стара Загора и центровете за спешна помощ в Сливен, Стара Загора и София за отлично свършената работа. Д-р Меджидиев разговаря с близките на двете пострадали деца, които също изказаха благодарност на медицинските екипи и институциите, ангажирани с транспортирането и грижите за децата.

Той съобщи, че съвместно със сръбския здравен министър и с отговорните институции в двете държави в момента се създава организация за транспортирането на други три деца, които все още се намират под медицинско наблюдение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, чието здравословно състояние е значително подобрено. За целта отново ще бъдат използвани линейки на ЦСМП, съпроводени от екип на МВР.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK