Затвор за наркопласьор от Кюстендил! Ръст на осъдените за дрога

Снимка: Infomreja.bg

Сред осъдените има и двама непълнолетни

Обвиняем в държане на високорискови наркотични вещества – хероин се призна за виновен пред Районен съд – Кюстендил и ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца, като ще плати и „глоба“ в размер на 2 000 лв., съобщават от пресцентъра на Темида.

Съдът одобри споразумението постигнато между Районна прокуратура и защитата. 37- годишният Методи Е. се призна за виновен в това, че на 17.03.2023 г.,  на ул. „София“ в Кюстендил, без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е държал в себе си, в 8 обекта високорисково наркотично вещество - хероин, с общо тегло 0, 341 грама, на обща стойност 30,69 лв. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В Районен съд – Кюстендил са образувани за разглеждане 13 наказателни дела от общ характер с предмет – придобиване и държане на наркотични вещества, за първите 3 месеца на 2023 година. За сравнение, за същия период на 2022 г. те са били – 8. За цялата 2022 г., този вид дела са били 27 на брой.

Осъдени за първите три месеца на годината, за държане на наркотични вещества са 13 лица, като 12 от тях са признали вината си и са постигнали споразумение с прокуратурата, което съдът е одобрил. Ефективно наказание „лишаване от свобода“ е наложено на един подсъдим, за срок от 7 месеца. Осем обвиняеми са с условно наказание „лишаване от свобода“, от 3 до 8 месеца, с изпитателен срок от по 3 години. На един подсъдим е наложено наказание „пробация“ за срок от 2 години, а на трима наказанието е „глоба“, предвид минималния размер на наркотичното вещество и неговата стойност. Осъдените лица са на възраст от 18- 34 години.

Осъдените от Районен съд – Дупница лица, за държане на наркотични вещества, през първите 3 месеца на 2023 г. са 7, като от тях двама са непълнолетни. Ефективно наказание „лишаване от свобода“ е наложено на един подсъдим, за срок от 6 месеца. Двама души са осъдени условно на „лишаване от свобода“, за срок, съответно от 10 месеца и 4 месеца, с 3- годишен изпитателен срок. Наказание „пробация“ е наложено на двама непълнолетни обвиняеми за придобиване и държане на наркотични вещества. И двама души са получили наказание „глоба“, в размер до 1 000 лв., за маловажни случаи.

За сравнение осъдените лица, за същия период на 2022 г. са били 9. Трима от тях са получили ефективни наказания „лишаване от свобода“, трима – условни наказания „лишаване от свобода“, по един – „пробация“ и „глоба“ и едно дело е било прекратено от съда и върнато на прокуратурата за доразследване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK