Заради наводненията: Лариса обяви най-висока степен на тревога, водата е над 3 метра

Снимка: Нова тв

Жителите на много села в района остават блокирани вече четвърти ден

Ситуацията в последните часове в Гърция отново се усложни. В Лариса беше обявена най-висока степен на тревога, пише Нова тв.

От консулството ни в Солун съобщиха, че има българи, останали без документи след наводненията. Консулът ни на място увери, че през уикенда организират извънредно експресно издаване на временни документи за самоличност.

Път към Лариса няма. Рано тази сутрин първо приливните вълни, а след тях и властите затвориха всички подстъпи към града. Много хора останаха блокирани в домовете си. „Някъде около 11 часа усетихме вода на първия етаж на жилището ни. Вцепенихме се от ужас. Бях заедно с моя син, с жена му и сина им. Успяхме да излезем в последния момент”, спомня си кошмара Йоргос. „Моята кола е в Лариса. Когато затвориха пътя, отгоре още нямаше вода, но се опасяваха, че реката ще го събори, защото прииждаше много. Аз бях третата кола в колоната, когато казаха, че затварят моста и така ме върнаха в Лариса. Сега колата ми е под вода, а майка ми е на 97 и се нуждае от кислород”, споделя Димитриос.

Коритото на река Пиниос е на половин километър встрани от селото. Приливната вълна обаче е била толкова силна, че през целия ден из улиците на Яноли нивото на водата достигаше два метра. Отнесени от течението бяха автомобили, наводниха се магазини, а хората с болка наблюдаваха мощта на природата.

Добромир Денчев идва спешно от София в Гърция буквално на спасителна мисия в помощ на брат си. Сам е, за да пази място в колата си за спасените. „Брат ми е в село Платинияс със семейството си и днес мислех да ги прибера. Приливната вълна им отнесе колата, даже не са я намерили. Потънала е в морето най-вероятно. Единственият шанс е да отида да ги прибера, но този потоп спря спасителната акция. Магазинът работи, купуват вода, купуват храна, няма ток, няма вода”, казва той.

В 15 часа военен хеликоптер кацна в село Яноли, за да събере хранителни продукти и след това да ги достави на хора в нужда. Масово хората се включиха, за да помагат на военните. Щетите по плажовете в района на Лариса са сериозни. В Месагаля водата от река Пеньо заля пътища и мостове.

През целия ден магистралата от Солун до Лариса остана затворена. Оттичането на дъждовните води от планините не е приключило и властите предупреждават за повишено внимание всички в района на Лариса и Волос.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//