Започва кампанията по бизнес наблюдение на фирмите на НСИ

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

За първи път от 3 януари 2012 година традиционната анкета на Националния статистически институт за Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите ще се провежда и по интернет.

Анкетирането онлайн е още една стъпка в облекчаването на бизнеса при подаване на статистически данни. Това ще спести време, намалява се възможността от грешки при писане на ръка и дава възможност за използване на съвременните технологии, информира Катя Мирчева, дитектор на Териториалното статистическо бюро в Кюстендил.

Онлайн-изследването ще се провежда от Call center-a на НСИ във Варна, който беше създаден за провеждане на Преброяване 2011. Сега той се разраства до Анкетьорски център, който има възможността да извършва, както интервюта чрез интернет, така и интервюта провеждани по телефона с помощта на компютър.

До 19 часа на 10 януари фирмите ще имат възможност да попълнят анкетните карти по интернет. В сроковете за попълване на анкетите те ще получат и напомнителни писма, след което ще стартират телефонни интервюта за неотговорили и за изчистване на грешки при попълването на анкетната карта. Анкетирането приключва на 16 януари. Данните ще бъдат обявени на 27 януари.

Бизнес наблюденията в промишлеността, строителството и търговията на дребно стартираха през 1994 година като тримесечни, от 1997 година се провеждат всеки месец, а от 2002 година са включени и услугите.

 Основните предимства на онлайн анкетирането са възможност респондентите сами да попълват въпросника, надеждност при въвеждане на данните, чрез използване на техники за сигурност при попълване на анкетите, съпоставими с банковите транзакции и други.

Бизнес анкетите показват как мениджърите оценяват настоящата и бъдещата икономическа ситуация в страната.

Информацията от бизнес наблюденията е изключително актуална, тъй като данните се обявяват същия месец, в който се събират. Освен това те  отразяват и прогнозите на бизнес-ръководителите за развитието на бизнес им. Изследване е изключително важно и за осигуряване на своевременна информация за изработване на качествени краткосрочни прогнози за развитието на бизнес климата в България и в Европа.

Очакванията на НСИ са за голям интерес към онлайн попълването на бизнес анкетите.

Надяваме се, че фирмите от област Кюстендил ще се възползват от предоставената им възможност и ще покажат, че това са иновативни и отговорни ръководители и ще покажат  висока активност при използване на Интернет, както по време на Преброяване 2011г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK