Започна изтеглянето на косовската полиция от общински сгради в Северно Косово

Снимка: КосоваПрес

Изтеглянето става въз основа на решение на правителството в Прищина

Започна изтеглянето на косовската полиция от общинските сгради в северната част на Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Изтеглянето става въз основа на решение на правителството в Прищина. Заместник-директорът на полицията за регион Север Ветон Елшани заяви за Танюг, че е започнало изтеглянето на полицията от три общински сгради в Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. 

Тези три общини се превърнаха в точка на напрежение, след като косовските сърби започнаха да организират в края на месец май ежедневни протести срещу встъпването в длъжност на етнически албански кметове, които бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. На един от протестите се стигна до сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Правителството на Косово обяви във вторник, че след срещата между главния преговарящ на Косово Бесник Бислими и специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак са се договорили незабавно да намалят присъствието на полицията във и около общинските сгради в Северно Косово с 25 процента, както и да се проведат извънредни избори в четири общини на север след лятото. Освен това, ако е необходимо, косовската полиция, заедно с мисиите на ЕС и НАТО - EULEX и KейФОР, ще направи оценка на ситуацията със сигурността и ще разгледа възможността за допълнително намаляване на полицейското присъствие във и около общинските сгради.

В съобщението на правителството в Прищина се добавя, че Европейският съюз ще покани основните преговарящи в Брюксел, за да финализира плана за изпълнението на Споразумението за нормализиране, след което, както беше посочено, ще започне изпълнението на всички точки от споразумението. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK