Заплатите на благоевградските парламентаристи няма да надхвърят 380 лв. месечно

Даниела Савеклиева - председател на Общински съвет - Благоевград, снимка: infomreja.bg

Не повече от 380 лв. месечно ще взима всеки общински съветник в благоевградския парламент през новия мандат, съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева. Възнагражденията са изчислени на база новия Закон за местното самоуправление и местната администрация.

Досега общият размер на месечната заплата на съветник не можеше да надвишава 50 % от средната брутна заплата в общинска администрация. За последното тримесечие средният й месечен размер е 634 лв., а с приетите промени в закона процентът е увеличен на 60, обясни Савеклиева.

Работната заплата на председателя на Общинския съвет пък няма да надвишава тази на кмета, е друго предложение, което ще се гласува на утрешната сесия на местния парламент.

По предложение на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде разкрита нова постоянна комисия към Общинския съвет, която ще отговаря за обществения ред и сигурност.  Всички останали комисии се запазват във варианта им от предишния мандат на благоевградския парламент. В някои от тях обаче ще бъдат намалени членовете за сметка на новата комисия.

Между 5 и 7 се очаква да са заместник-председателите на Общинския съвет, които също ще бъдат избрани на заседанието утре. „Ние от ГЕРБ сме декларирали, че ще влезем в коалиция единствено с гражданите на Благоевград, така че ще дадем възможност на всяка парламентарно представена партия да има свой представител в Председателския съвет“, коментира Савеклиева.

Комисията по икономика и приватизация ще запази 11-членния си състав, но има идея Комисията по териториално и селищно устройство да бъде увеличена с още двама членове.

На сесията ще бъде избран представител на Общински съвет – Благоевград в местната комисия по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни спестовни влогове. Ще бъде определен и състав на новосформирана комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. През изминалия мандат функциите на тази комисия е изпълнявал Председателският съвет.

Заседанието утре ще започне с полагане на клетва от новия общински съветник д-р Огнян Чилев – директор на Регионалната здравна инспекция, който ще заеме мястото на избрания народен представител Йордан Андонов.

 

КОМЕНТАРИ

lhiih18:29 - 24.11.2011
НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ ГОСПОЖА НО ПОНЕ СИ КРАСИВА...
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK