Зафиров: Нулевата ставка на цената на хляба доведе до намаляване с 20% на цената в търговските вериги

Снимка: БСП

Няма как да бъде реализирана успешна управленска формула в този парламент без участието на БСП

„Имахме една среща с представителите на “Продължаваме промяната“ и на тази среща не са поставени червени линии, говорихме за политики, за покриваемост на разбиранията за развитието на България. Ние поставихме нашите 4 краткосрочни и 5 дългосрочни приоритета. Приехме в голяма степен и вижданията на нашите партньори по отношение на това каква трябва да бъде управленската програма.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Нова телевизия.

По думите му една от основните слабости на управлението дотук е била именно  липсата на ясно разписана управленска програма и това сега ще бъде поправено.

В предаването “Здравей, България“ Зафиров обясни, че от левицата оценяват факта, че “Продължаваме промяната“ приеха тяхното виждане за продължаване на преговорите, а именно смяната на кандидатурата на ПП за министър-председател.

„Няма как да бъде реализирана успешна управленска формула в това Народно събрание без участието на БСП“, категоричен е социалистът и уточни: „Подобен ход би означавало да се смени изцяло формулата на досегашното управление и да се излъжат вижданията и очакванията на българските граждани“, каза още той.

Според Зафиров обществото ни в момента не иска предсрочни избори и сигнал за това е ниската избирателна активност на провелите се частични местни избори вчера. „Българското общество в момента има други приоритети и на едно от последните места са предсрочни избори“, твърди социалистът.

„Хубавото е, че актуализацията започва да дава своите резултати, например цената на хляба. Нулевата ставка на цената на хляба доведе до намаляване с 20% на цената в търговските вериги. Това е добра новина и показва, че има смисъл от тези усилия. Проверката и на КЗП го доказа“, заяви депутатът от левицата и допълни, че в момента хората се интересуват от доходи, неравенства, инфлация, цени на енергоносители и всички стъпки по актуализацията показват, че са в правилната посока.

„Надявам се, че Асен Василев ще бъде малко по-премерен в някои публични изяви, особено във външната политика, и ще заложи на по-голяма диалогичност при взимането на решения. Не доброто ниво на комуникация беше отчетено като слабост и имаме уверенията на г-н Василев, че това ще бъде поправено“, припомни Атанас Зафиров и добави, че в тази връзка от днес започва да работи нов механизъм за вземане на решения - Секретариат, в който предварително ще бъдат обсъдени важни решения, които да бъдат привеждани в действия на политическото ниво.

„По отношение на газа събитията показват, че нашата позиция е била правилна - никога рязкото прекратяване на взаимоотношения с традиционни партньори не са добро решение на проблемите“, категоричен е социалистът и допълни: „В крайна сметка нищо фатално не е станало, държавата функционира. Правилните решения ще бъдат намерени, но не трябва да се вземат решения без сериозна икономическа обосновка и какво би струвало това в дългосрочен план на икономиката на страната ни“, смята още той.

Във връзка с твърденията на началника на премиера Петков -Лена Бориславова за платени руски говорители в страната ни Зафиров заяви, че когато се правят подобни обвинения, те трябва да бъдат подплатени с доказателства. „Факт е, че в последните месеци България се превръща в поле на засилена активност от страна на всички разузнавателни служби“, допълни той.

Депутатът от БСП коментира и казуса с изгонването на руските дипломати: „Начина, по който това стана, не отговаря на дипломатическата норма, дипломатическите практики и дългосрочния национален интерес на България. В момента нареждането на страната ни в редицата на най-големите ястреби, по никакъв начин не работи за дългосрочните ни интереси. Такова действие ще има икономически и други външнополитически последици“, обясни Зафиров.

По думите му все пак за дипломатите, за които има факти за противоречиви действия, разбира се подходът трябва да бъде такъв. Социалистът каза още, че в нормалната практика тези неща стават без да бъдат публично оповестени, защото иначе се превръщат в политически акт.  „Не мисля, че и поставянето на ултиматуми работи в случая“, заяви на финала депутатът от БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa