Зафиров: Конгресът на БСП няма да се занимава със смяна на ръководството

Снимка: БСП

"Ще се явим на изборите с една добра и ясна програма"

„Положихме всички усилия да съставим редовно правителство, които не се изчерпаха  само в последните няколко дни, в които мандатът беше при нас, а бяха едно последователно наше поведение на диалогичност и на разум. За съжаление, не срещнахме разбиране от другите партии. Важно е оттук-нататък  какво правим.” Това заяви заместник-председателят на БСП и на парламентарната група на левицата Атанас Зафиров в ефира на БНР.

Той подчерта, че провелата се лидерската среща по инициатива на БСП по никакъв начин не е създала очакване за съставяне на коалиция. „Искахме да видим какви са нагласите за формиране на някакъв тип управление и можем ли да се обединим около приоритети, които ни събират, тъй като предишните мандатоносители изведоха на преден план неща, които по-скоро ни разделят”, обясни Зафиров.

Според него ключът към разрешаване на политическата криза е диалогът и високата избирателна активност. Социалистът изрази надежда диалогичността между партиите да продължи и след изборите, защото „това е в интерес на българското общество, което е уморено от избори”. Зафиров очаква по-висока избирателна активност след промените в Изборния кодекс, тъй като те „дават възможност на тези наши сънародници, които не желаеха да гласуват по различни съображения, този път да го направят”.

„Ще се явим на изборите с една добра и ясна програма с акцент върху социалната политика и борба с неравенствата. Ще държим на достъпно здравеопазване и образование и растеж на икономиката. Вторият важен компонент са хората, които ще се борят са тези приоритети. Това означава добре подредени листи с баланс между обновление и приемственост. Не на последно място е консолидацията на лявото политическо пространство – нещо, което без БСП няма как да се случи”, очерта пътя към изборите на левицата Атанас Зафиров.

По отношението на новото обединение вляво той обърна внимание, че голяма част от хората са свързани с БСП и според него механичният сбор на партии не води до по-голям електорален резултат. „Това е нещо, което много обширно ще обсъдим на заседанието на нашия Конгрес, но трябва да е ясно, че без лидирането на БСП в лявото политическо пространство, нищо смислено не може да се получи”, посочи социалистът. Той подчерта, че в дневния ред на предстоящия Конгрес на БСП не е залегнала точка за смяна на ръководството, тъй като „това не е тема, която вълнува българските социалисти”.

„Свидетели сме на безпрецедентно управление на служебни правителства, които нито са избирани от българските граждани, нито някой им е давал право да водят политика по чувствителни теми като отбрана и енергетика за десетилетия напред, а в същото време, по отношение на доходите на хората, да се оправдават, че това не било работа на служебното правителство. От БСП няма как да толерираме подобно поведение и тъй като зад тези служебни кабинети стои президентската институция, нормално е нашите критики да бъдат насочени в тази посока”, каза още Атанас Зафиров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK