Телата на 1290 цивилни граждани, убити по време на руската инвазия, вече са открити в района на Киев, съобщи местната полиция.

Телата на възрастна жена, починала в резултат на обстрела, и на 27-годишния ѝ внук, за когото се твърди, че е бил убит от руските военни, са били ексхумирани в събота край Буча.

Няколко части на Киевския регион бяха под руски военен контрол около месец, в началото на март. След оттеглянето на руските войски украинските власти събират многобройни доказателства за масовите убийства на цивилни граждани.

Русия твърди, че снимките и кадрите на загиналите са фалшификат, но и до този момент не е предоставила доказателства за това.

През изминалата седмица Международния наказателен съд изпрати мисия от десетки свои експерти, която започна работа в Украйна.

Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан обяви, че започва разследване на руската инвазия в Украйна още през март месец, като и лично посети Буча след оттеглянето на руските войски от селището в Киевска област. Именно от там дойдоха и шокиращите данни за военни престъпления на руските войски. /News.bg/