За ареста на Борисов: Божков е разпитан писмено от Национална полиция

Снимка: Васил Божков, фейсбук

Божков носил евро на Горанов и лева на Севда, Борисов му казал "че трябва да помага"

Васил Божков даде пресконференция пред журналисти, поканени в сградата на Нове Холд в София.

Връзката между Божков и медиите бе онлайн, а всички въпроси и отговори бяха излъчвани на живо във фейсбук страницата на създателя на „Българско лято“.

Божков уточни, че темата на разговора ще бъде ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова и рекета, оказван върху Божков от съответните личности.

Според Черепа, схемата, по която той е давал пари на Борисов и така наречената „хунта“ (от Божков), е „из ръка в ръка“ – половин – един милион могат да се съберат в джобовете на едно сако без да личи, че носиш пари, а да не говоря за яке с по-големи джобове, каза Божков.

„Влизаш вътре, палиш си пурата, „Здравей“, „Здрасти“, дори не я допушваш, оставяш нещата и излизаш.“

Схемата, която той описа, е: Борисов е викал Божков в резиденцията в Бояна, където Борисов е казвал на бизнесмена, че „трябва да помага“ иначе ще му бъде ликвидиран бизнесът и че няма бизнесмен „по-голям от държавата“. След което Божков е бил препращан към Менда Стоянова, която уточнявала какво точно се иска от бизнесмена, а след това Божков се срещал с Владислав Горанов, който уточнявал на Божков колко процента иска от печалбата на бизнесмена.

Божков уточни, че е давал пари в евро „защото банкнотите са едри“ на Горанов, които пари бизнесменът носил по джобове на палтото си, а не в чанти. Божков каза, че парите са били милиони.

Пари е давал и на Севда Арнаудова, каза Божков, която му казвала колко точно иска – тя получавала средства и в евро и в лева, но дадените ѝ суми са били по-малки – в хиляди.

Според Божков парите „за Севда“ са били „за спешни нужди“.

Божков каза, че не знае дали Борисов е делил пари с Горанов и Арнаудова или други личности и по колко е делил.

Той каза, че според него сигналите, които е подал до прокуратурата ни преди 2 години – са „изчезнали“.

„Аз не вярвам на прокуратурата. За тях е добре да ме държат далеч от България.“

На въпрос дали някой е предупредил Черепа, че ще бъде арестуван и затова е избягал в Дубай, той каза, че не е имал информация, трябвало е да отиде в Дубай по работа за 3 дни, но „там го заварва новината за ареста“.

Божков разказа още пред журналисти, че досега не е бил потърсен от прокуратурата, за да бъде разпитан, а разпитът, извършен от ГД Национална полиция във връзка със сигнали, подадени от Божков и послужили като основание за ареста на тримата. Разпитът от полицията е извършен чрез писмена кореспонденция между двете страни. Потърсен е и от европрокуратурата за да бъде разпитан.

„Аз не се укривам в Дубай. Да виждате да се укривам?! Прокуратурата ме намери и ме разпита, полицията ме намери и ме разпита. Аз не се крия!“

Пред разследващите органи от България, Божков не е казал нищо ново, различно от това, което е подал още в първия си сигнал до прокуратурата преди 2 години, че е рекетиран от Борисов в продължение на 4-5 години при „много силен натиск“.

„Аз искам да се върна. Всички обвинения срещу мен за безсмислени и са на база, че „един човек е чул, че друг е чул…“

Божков уточни още, че не изключва възможността да се завърне у нас.

„Ако прокуратурата махне червената точка от ИНТЕРПОЛ, на следващия ден аз ще бъда в България и ще се явя пред съответните органи. Не съм в България заради административните спънки, които създава нашата прокуратура.“

Той нарече главната прокуратура „прокуратурата на Гешев“, а за настоящите управляващи каза, че са умни, но нямат опит да се справят с „организираната престъпна група на Борисов“.

Дали Божков е бил част от тази група или е потърпевш, бизнесменът отговори, че е бел рекетиран и когато е решил да продаде 51% дал от бизнеса си, за да се от рекета, но тогава Борисов го е ликвидирал. Независимо, че Божков е обвиняем по 18 обвинения, той заяви, че те нямат общо с темата „Борисов“ и има право да подаде сигнали за рекета.

Божков заяви, че този, който се оплаква от „хунтата“, е набеден, че е част от ОПГ.

„Аз може да съм убил петима души, но може да съм ограбен на улицата“, каза Божков.

Той допълни, че е давал пари на властта, за да има бизнес в България. Смятал да спре да дава пари, тогава, когато имало на кого да се оплаче.

На въпроси за Делян Пеевски – Божков отказа да отговаря, като заяви, че те са тема на друга пресконференция.

Според Васил Божков Валери Симеонов е бил използван като „бухалка“ на Борисов, чрез която са прокарвани закони срещу бизнеса с хазартни игри и залози. „Сега се е скрил като мишка и си харчи от взетото“, каза за Симеонов Божков.

По отношение на Бойко Рашков, Божков каза, че го познава, но не са се виждали от 25 години поне.

Божков заяви, че няма общо със събитията в страната, които са се случили през последните две години.

Той назова и името на собственика на Нова ТВ - Кирил Домусчиев, за когото каза, че е използван от Борисов.

По отношение на списъка „Магнитски“, Божков каза, че в него влизат хора с власт.

„Адвокатите работят, мисля, че ще бъда изваден от списъка.“

Пресконференцията завърши с пожеланието „Бъдете здрави“.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//