XVI събор на народното творчество „Пирин пее“ представя над 1500 участници

Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10:00 часа

Под патронажа на президента на Република България - Румен Радев, XVI събор на народното творчество „Пирин пее“ 2022 г. събира над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград, както и гости от цяла България.

По повод и 60-годишнината от първата среща на самодейците от Югозападния край, в рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографска традиция. Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора на 3-те сцени. В 19:30 часа ще се състои концерт-спектакъл „Земя на песни“, посветен на 60- годишнината на Събора на народното творчество „Пирин Пее“.

Програмата продължава на 31 юли /неделя/ отново в 10:00 часа с представяне на фолклорните състави и изпълнители на събора. Традиционно в рамките на Събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. В тази връзка в неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско- Преображенското въстание. Заключителният гала концерт, в присъствието на президента на Република България, ще започне в 12:30 часа на главната сцена.

Организатори на събитието са Областна администрация - Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог. За реализиране на мероприятието със своята дейност ще допринесат и Регионален исторически музей - Благоевград, Исторически музей - Разлог, РТВЦ-Благоевград, Радио Благоевград, ОД на МВР - Благоевград, КАТ, ЦСМП - Благоевград, Областно пътно управление-Благоевград, Електроразпределение, "Електрохолд", ВиК, РЗИ - Благоевград, ОДПБЗН, ЮЗДП, ОДБХ - Благоевград, Военно формирование 26 400, ЮЗУ „Неофит Рилски“, РЕКИЦ Читалища, читалищата от областта и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK