Партия "Възраждане" ще внесе сигнал в прокуратурата за нередности в дейността на фондация "Америка за България", съобщава БНР. По думите на лидерът на партията Костадин Костадинов става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност.

Той добави, че на държавното обвинение ще бъде представено проучване в обем от 358 страници за финансирането на различни институции.

"Може да се каже, че разполагаме с един пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподободобна или дървовидна структура, окопала се във всички структури на българската държава, заяви Костадинов.

Като почнем от администрацията и минем през всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до така наречените неправителствени организации, установяваме, че всъщност те не са неправителствени. Те са правителствени - на американското правителство и изграждат агенции за влияние в нашата държава, добави той.

"Възраждане" са превели, адаптирали към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Когато формацията стане първа политическа сила, той ще бъде внесен и приет в НС, категоричен бе Костадинов.